Siteye üye olduktan sonra okuduğum 184 sayfalık form sonucunda çıkardığım notları sizlerle paylaşmak istiyorum ki hatam varsa uyarın, bilgilerimi düzelteyim.
TOHUM DİKİMİ İLE İLGİLİ DERLEDİĞİM NOTLAR
1-Tohum dikim zamanı çok önemli çünkü,plastik kapta hazırlanan seralar ile tohumu erken çimlendirmiş olup, tohum riske atılmış oluyor, hele ki kışın başında çimlendirildiğin de tohum iyice yorulmuş oluyor. Tohum ekimi 15 şubat- 1 mart arası gibi dikilmeli. Nisan başı en garantili tarih
2-Tohumun sert bir kabuğu vardır.Su zımparası ile sürtüp hafifçe kabuğu zedelemelisiniz veya başka bir şekilde inceltin; törpü kullanan arkadaşlar mevcut. Ancak sakın kaçırıp da öze inmeyin. Tohumun kök ve filiz vereceği bir noktası var (göbeği) orayı zımparalamamanız gerekiyor.
3-Arkasından sıcak Oksijen sulu solüsyona 12 saat tohumlarınızı şişmeye bırakın. Oksijenli sulu solüsyon: 0.5 lt suya 1 tatlı kaşığı eczaneden aldığınız oksijenli suyu karıştırarak yapacaksınız. Tohumları sıcak suya koyup kabın ağzını örtün, kendi yavaşça soğusun, tekrar ısıtmayın, oda sıcaklığında bırakın. Ancak daha geç soğumasını sağlamak için yoğurt mayalar gibi kabın etrafına bir bez sarabilirsiniz. Su sıcaklığı 43-45 C den fazla olursa tohum pişer
4- Her tohumu içine torf koyulmuş ayrı kaba ekin (birer plastik kola bardağı olabilir). Torfu önceden oksijenli su ile yaptığınız solüsyonla sulayın. Can suyunu da bununla verin.
tohum toprağa gömülmeyecek sadece kök salacağı kısmı dik olarak azıcık daldırılıp, tohumun yarısı dışarıda kalacakı. Yani tohum görebilecek şekilde dik olarak toprağa ekilecek bakıldığında tohum gürünsün. Ve çok az toprak kullanılacak.
5- Sulanmasına dikkat edilmeli Her gün 3-4 damla Oksijen sulu solüsyona sulanmalı. Bazı arkadaşlar suya daldırdıkları pamuk sulamışlar.Sulamanın aşırı olması tohumu çürütebiliyor. Toprak bir parça kurumadan su verilmeyecek
6- Çimlendirme kabının sera haline getirmek için;
a)üzerine bir gazete kağıdı onunda üzerine bir cam kapatın.
b) Pet bardağın üstüne altını kestiğim pet su şişesini kapatın (Günde 1 saat havalandırdım).
c) Kapakla kutu arasına birşey sıkıştırıp aralık kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Fakat dikkat edilmesi gereken nokta; Gazete camdan buharlaşma ile meydana gelecek damlamayı önlemek için. Her gün havalandırılıp terlemeye engel olunmalı. Terlerse damlama yapar, damlayan su toprağı oyar, rutubet iyice artar, mantari hastalıklara meydan açılır. Tohumlar çimlenir çimlenmez kapağı açık tutun. Hava çok sıcak gidiyorsa kapağı açın.
7- Kontrolü eksik etmeyin.Kotiledonu (Tohum çimlenirken ilk çıkan yapraklar farklıdır. Bunlara kotiledon denir.)görür görmez gazete ve cam alınacak Nem kontrol edilecek, tohum kabı kurutulmayacak.
|