[QUOTE=ankstel;867940]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ;867568
Sayın akstel ilk resim Lithops schwantesii ikincisi ise Lithops bromfieldii.
Sayın AizoaceaeFAN Yanıt için teşekkür ederim.
Lithops schwantesii türü hk ikileme devam üç arkadaşımızda sekiz saksı bir araya koyuyoruz.
Sanki hepsinin babaları ayrı gibi 
İkilem netleşmedi ilginç olan hepsinin üreticisi sanırım büyük üretici Taner Bey. Bu işi çözse çözse o çözer tam olarak…!!
|
Sayın ankstel, Lithops schwantesii'nin 33 çeşidi vardır ve bunlar Cole numarasıyla numaralandırılmıştır. Genel olarak hepsi schwantesii ancak subspecies yani alt türleri farklı. Birebir hangi tür olduğunu anlamak için lithopslarla ilgil tam resimli sitelere veya yabancı lithops kitaplarına bakmanız lazım. (örn. S.Hammer veya D.T Cole ' ün lithops kitapları.)
Büyük üstad Taner bey'in de bu 33 schwantesi'yi birebir tanımlaması oldukça güç. Çok özel gözlem ve bilgi gerektiriyor. Sadece Cole numara sistemiyle numaralandırılmış 416 adet farklı lithops var. Bu da sadece Cole numaralandırma sisteminde . Bu ve bunun gibi pek çok meşhur Lithops üretici ve araştırmacısının kendi çaprazladığı ve numaralandırdığı binlerce farklı lithops var. Bunları birebir ezbere bilen dünyada bir kişi bile olduğunu tahmin etmiyorum. Ben bile yıllardır uğraştığım halde bazen türleri dahi karıştırabiliyorum kaldı ki bir bakışta (L. schwantesii için) bu lithops kesinlikle budur demek çok çok büyük bir ustalık ister.