Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
1. Bu firmanın kimden, hangi tarihte izin aldığı ya da alıp almadığı nasıl öğrenilir?
2. İlk şikayet hangi kuruma ve nasıl bir dilekçeyle yapılır
3. Daha sonra bildirilmesi gereken kurumlar nelerdir?
4. Gelişmelerin takibi nasıl yapılır?
5. İzinsiz yapılacaklar konusunda, şikayete rağmen önlem alınmıyorsa ne yapılır?
6. İzin veren kurum varsa bunun iptali için nerelere başvurulur.
7. vb.
bu sorulara verilecek cevaplar konusunda yardım etmen gerek kıvılcım
|
1 ve 2. ) Bilgi edinme yasası çerçevesinde sorular yöneltmek ve öğrenmek mümkün.
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu
Kanun No : 4982
Kabul Tarihi : 09/10/2003
Resmi Gazete Tarihi: 24/10/2003
Resmi Gazete Sayısı: 25269
Alıntı:
Madde 6 - Bilgi edinme başvurusu, başvuru sahibinin adı ve soyadı, imzası, oturma yeri veya iş adresini, başvuru sahibi tüzel kişi ise tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçe ile istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum veya kuruluşa yapılır. Bu başvuru, kişinin kimliğinin ve imzasının veya yazının kimden neşet ettiğinin tespitine yarayacak başka bilgilerin yasal olarak belirlenebilir olması kaydıyla elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarıyla da yapılabilir.
|
Alıntı:
Madde 11 - Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi onbeş iş günü içinde sağlarlar. Ancak istenen bilgi veya belgenin, başvurulan kurum ve kuruluş içindeki başka bir birimden sağlanması; başvuru ile ilgili olarak bir başka kurum ve kuruluşun görüşünün alınmasının gerekmesi veya başvuru içeriğinin birden fazla kurum ve kuruluşu ilgilendirmesi durumlarında bilgi veya belgeye erişim otuz iş günü içinde sağlanır. Bu durumda, sürenin uzatılması ve bunun gerekçesi başvuru sahibine yazılı olarak ve onbeş iş günlük sürenin bitiminden önce bildirilir.
|
Alıntı:
Madde 12 - Kurum ve kuruluşlar, bilgi edinme başvurularıyla ilgili cevaplarını yazılı olarak veya elektronik ortamda başvuru sahibine bildirirler. Başvurunun reddedilmesi halinde bu kararın gerekçesi ve buna karşı başvuru yolları belirtilir.
|
Alıntı:
Madde 13 - Bilgi edinme istemi 16 ve 17 nci maddelerde öngörülen sebeplerle reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde Kurula itiraz edebilir. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde verir. Kurum ve kuruluşlar, Kurulun istediği her türlü bilgi veya belgeyi onbeş iş günü içinde vermekle yükümlüdürler.
|
Kum-taş ocakları ile ilgili söz konusu orman alanının bağlı bulunduğu il orman müdürlüğüne dilekçe yazıp, dilekçe içeriğinde söz konusu çalışmanın hangi tarih ve sayılı izne bağlı olduğunun, izin alınmamış ise söz konusu çalışmanın yasa dışı dışı sayılması gerektiğinin, çalışmaların hangi nedenlerle ormana ve orman içinde yaşamaya mecbur hayvanlara zarar verdiğinin beliritlmesi - sorulması ve acilen denetim ve gerekli tedbirlerin yerine getirilmesi talep edilmelidir.
3. 4.5. ve 6.) İdari Yargılama Usulü Yasasına göre, Bilgi edinme dışındaki konularda Orman müdürlüğü idari bir kuruluş olduğundan dilekçelere en geç 60 gün içinde cevap vermekle yükümlü tutulmuştur. 60 gün içinde yazılı bir cevap verilmemesi halinde istem reddedilmiş sayılır. Yazılı red yahut zımni re halinde ilin bulunduğu bölge idare mahkemesine dilekçe ile başvurulup, işlemin iptali ve yürürtmesinin durdurulması talep edilebilir. Bu süre cevap verilmemiş ise 60. günden, cevap verilmiş ise yazılı tebligattan itibaren 60 gündür.
Dolayısıyla yapılacak ilk iş Orman müdürlüğüne dilekçe vermek olmalı ve diğer aşamalar adım adım takip edilmelidir.
Söz konusu dava dilekçesinin yazılması noktasında tüm verilerin elimizde olması kaydıyla avukat eliyle yazılması uygun olur.
Selamlar.