View Single Post
Eski 30-09-2011, 20:50   #25
PlentyPlant
Ağaç Dostu

PlentyPlant's Avatar

Giriş Tarihi: 10-05-2009
Name:  huernia macrocarpa v cerasina bitki 1.jpg
Views: 2144
Size:  46.3 KB

Huernia macrocarpa v. cerasina

Huerniaların yaşam alanları daha çok Kuzeydoğu Afrika. Huernia macrocarpa yaygın olarak Etyopya ve Eritre’nin yüksek platolarında, kayalık alanlarda bulunuyor.

Macrocarpa ismi Yunanca’da “büyük meyveli” anlamına geliyor. Tür ismi 1892’de A. Richard tarafından kayıtlanmış. Huernialar hakkındaki bir makalede ise “cerasina” adının geçersizliği belirtiliyor.

Oldukça hızlı büyüyüp dallanan sukulent türlerinden biri. Ancak, bir o kadar da kök çürümelerine, unlu bit türü zararlılara ve özellikle mantar hastalıklarına karşı duyarlı. Dallarında veya bitkinin herhangi bir bölgesinde böyle bir oluşuma rastlanırsa, hastalık çok hızlı gelişebildiği için, bitkinin hasta bölümlerinin hemen tasfiye edilip, sağlıklı kalan bölümünün biraz kurutulmasından sonra, köklenmesi için yeniden saksılanması öneriliyor.

Çan biçimli çiçekleri, genellikle genç dalların dip taraflarından küçük bir grup olarak açıyor. (Benimkinde gelişim beşli ama tomurcuklar farklı zamanlarda çiçeklendiği için birlikte görüntüleyemedim.)

Yumuşak ve sürekli yeşil bir dal yapısına sahip. Dallarındaki dikensi uzantılar esnek ve yumuşak.

Yaz aylarında ve büyüme dönemlerinde düzenli olarak sulanabilir, tabii çürümeye dikkat etmek şartıyla.

Dallarından kolaylıkla üretmek mümkün. Dalın kesim yerinin kurumasından sonra (bir ila birkaç gün) çakıllı veya iri kum içeren, geçirgen bir karışımın üzerine yatırılması öneriliyor. (Deneme amacıyla dikme ve yatırma yöntemini iki dala uyguladım. Dikilen daha geç gerçekleşmesine rağmen, ikisinde de sorunsuz köklenme gözlemledim.)

Kış aylarında, kendi doğasında 0 dereceye kadar dayanıklı olmasına rağmen, saksı koşulları farklı olduğu için daha ılık ortamda tutulmasında yarar var.
Doğal ortamında bulabildiğim tek fotoğrafı, üzeri damgalı ve lisanslanmış olduğu için burada kullanamıyorum.

Kaynaklar:
- www.cactus-art.biz
- Makale: Huernia Macrocarpa ve Huernia Kennedyana, Yazar: Sue Brodie Kaynak: Google Books

Name:  huernia macrocarpa v cerasina bitki 2.jpg
Views: 2136
Size:  42.7 KB

Name:  huernia macrocarpa v cerasina cicek2.jpg
Views: 1631
Size:  43.3 KB

Name:  huernia macrocarpa v cerasina dal.jpg
Views: 1604
Size:  38.1 KB

Name:  huernia macrocarpa v cerasina cicek profil.jpg
Views: 5704
Size:  37.3 KB