View Single Post
Eski 29-09-2011, 20:49   #707
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Süleyman Koçak Mesajı Göster
Merhabalar Mine Hanım.
Çiçekçiden aldığımız hemen her tür bitki (özellikle benjamin, margarita v.b. yeşil yapraklı olanlar) çiçekçide iken çok gösterişli ve iri yapraklara sahip iken, evimize aldığımızda-bütün ihtiyaçlarını karşılamamıza rağmen- aynı gösterişli ve iri yaprakları çıkarmıyorlar. Öncekilere göre daha küçük ve cılız yapraklar görüyoruz. Örneğin difenbahyam bana geldiğindeki yaprakları ile sonradan çıkarmış olduğu yaprakların büyüklüğü arasında iki kat fark var. Bu birçok bitki severin de ortak derdidir kanaatimce. Yeşil yapraklı bitkiler için suyla karıştırılıp toprağa verilen bitki besinlerinden de kullandım. Sonuç pek değişmedi.
Biz de iri ve parlak yapraklı, gösterişli bitkiler yetiştirmek istiyoruz. Ama kimyasal formüller yerine daha ev işi çözümler bekliyoruz.
Bir sorum da şu: Difenbahyam iyice büyüdü. Bulunduğumuz mevsim itibarı ile gövdeden kesip köklendirme yapmam uygun olur mu? Olursa ne önerirsiniz?
Son olarak; orman altı ibreli yaprak çürüntüleri ile biraz perlit ve yanmış koyun gübresinden oluşan saksı harcımı bitkilere uyguladım. İlk sulamamda drenaj suyu demli çay renginde kahverengi kırmızı olarak aktı. Bu durum normal mi?
Selamlar...
Bu hep rastladığımız bir sorun maalesef.
Çiçekçiden satın aldığınız bitkiler fidanlıklardan yeni gelmiş oluyorlar. Seralarda da kontrollü ortamda yetiştiriliyorlar. Torfta yetiştiriliyorlar. Torf besin içermediği için sera içinde çok ciddi ve düzenli bir beslenme programı, nemlendirme, ısıtma gerekirse soğutma, hastalık ve zararlılara engel olmak için de çok yoğun ilaçlama yapılıyor. Gerekirse büyüme düzenleyiciler de kullanılıyor, bodurlaştırıcı, yaprak veya çiçek verdirici vs. gibi. Işık koşullarına da azami dikkat ediliyor.

Satışa çıkan bitkinin azami güzelliğini sergilemesi gerek. Yoksa satın almazsınız. Yaprakları harikulade olacak, çiçekleri gonca olacak, dallanmış ve güre olacak gibi. Bunun için de gerekli bütün ortam sağlanıyor.

Bitkiler eve gelince müsait yere konuyor ve azami şartlarda bakılıyor. Sadece torfa dikili olmaları bile başlı başına sorun. Saksı değişme zamanı kaçırılmamalı, ışık ihtiyacı sağlanmalı, düzgün iklimlendirilmeli ve beslenmeli. Bunlar yeterli olmazsa da bitki kendini yeni koşullara adapta etmeye çalışıyor.

Sizin difenbahyanıza gelince tropic snow varyetesi. Size gelen pek genç bir bitki. Gençken yaprakları daha küçük olur, yaşlandıkça yeni verdiği yapraklar büyür. Yaşlandıkça alt yapraklarını döker, bu yüzden daha genç ve farklı boyda birkaç bitki birlikte dikilirse daha şık görüntü sergiler.

Kullandığınız harçta demirli bileşikler fazla ise çıkan su kırmızımsı olabilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön