Bir de Acemi Çaylak ın yazılarında ya da blog sayfasında "ormandan açılan yerlere dikilen fidanların nematodlar tarafından kurutulduğu, bir nevii ormanın öcünü aldığı" gibi bazı ayrıntılar hatırlıyorum. Hatta gezerken gördüğü bahçeleri fotoğraflamıştı da, yanlış hatırlamıyorsam.
Yine yanlış aktarmıyorsam, özetle; orman kendi zenginliği içinde nematodlarla ağaçlara zarar vermeden yaşıyor. Ancak bu sistemi bozduğunuzda nematodlar yeni diktiğiniz fidanların köklerine yerleşip onları kurutuyor.
Aslında bu konuda ilk kez yazarken ki niyetim; Benim de başıma aynı şey gelir mi? Orman daha önce bir kez aldığı toprağı kaybettiği için öc alır mı? Ya da benim bunu yaşamamak için önceden almam gereken önlemler neler olabilir? bunları öğrenmekti.
Belki bunun için dikilecek fidan köklerine simderma uygulamam gerektiğini düşündüm. Daha iyi tutunmaları için mikoriza mantarı belki...
Peki Sayın Safranlı'nın dediği gibi tohumdan dikip, sonra aşılamayı düşünürsek. Olması muhtemel nematodlara karşı hangi önlemi alacağız. Cevizleri toprağa dikerken mi simderma uygulamak gerekir acaba.
Sesli düşünüyorum ama, bu işe örneğin bir yıl geç başlarsam (örn: tohumdan dikme sebebi ile) ve her ihtimale karşı önceden tedbirlerimi alırsam. Kaybım bir yıl ve bir miktar para olacak. Eğer bu sene fidan diker ve her ihtimale karşı demeyip bir önlem almazsam ve Acemi'nin gördüğü sonla karşılaşırsam. Mücadele için harcayacağım para da daha fazla olacak, kaybettiğim zaman da daha fazla olacak (belki yıllar alacak)
İşte benim asıl bu noktada bir yol haritasına ihtiyacım var sanırım.
Yukarıdaki tüm öneriler çok iyi fikirler verdi. En azından yaşanmış tecrübeler sonucu, ve benim hiç te aklıma gelmeyen noktalardı. Ama bu nematod konusu kafamı kurcalıyor. Bu konuyu da netleştirmem gerek diye düşünüyorum.
|