View Single Post
Eski 26-09-2011, 02:59   #9044
maki01
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Aptal gibi hissetmene ya da alkışlamana hiç gerek yok sevgili missmenas. katmer'in yazdığı 1/3 oranındaki karışım AVSA'nın önerdiği toprak karışımı. Buna karşılık Ruslar ise özellikle fitilli sulamada 2 ölçü torf ( tercihen sphagnum torfu), 2 ölcü perlit ve 1 ölçü vermikulit öneriyor. Yani AVSA 1 ölçü organik, 2 ölçü inorganik malzeme önerirken iyi bir Rus yetiştirinin önerdiği ve benim kullandığım karışım ise 2 ölçü organik 3 ölçü inorganik malzeme kullanımı.

İkisi arasındaki fark ise alkış tutulacak bir miktar değil. 30 birim üzerinden anlatmam, anlamana yardımcı olacaktır.

AVSA : 10 birim torf, 20 birim perlit ve vermikulit ( % 33 torf, % 67 perlit, vermikulit)

Benim kullandığım karışım: 6 birim torf, 24 birim perlit ve vermikulit. ( % 40 torf, % 60 perlit, vermikulit)

Antalya gibi yaz aylarının yakıcı sıcakla geçtiği bir şehirde, klimasız bir cafede yetiştirmeye çalıştığın menekşelerini kaybetme nedenini toprak karışımına bağlaman ve de sanki seni aldatan birileri ( yani ben ve katmer ) varmış ve bu kişilerce aptal yerine konmuşsun gibi mesaj yazman çok ilginç ve üzücü.

Aşırı sıcak nedeniyle menekşelerini kaybeden ne ilk ne de son insansın. Sadece menekşe yetiştirmekte deneyimsizsin. Bitkinin ihtiyaç duyduğu ortamı sağlayamadan sağa sola saldırıyorsun. Geriye deneyimsizliğine rağmen bir kaç menekşen kalmışsa nedeni, önerilen toprak karışımıdır.

İki gün önce son derece iyi niyetli bir yaklaşımla yarım saat telefonda bu konuyu sana anlatmaya çalışmıştım. Sorunun aşırı sıcaklar olduğunu, nem tutma yeteneği fazla olan inorganik malzemelerin miktarı ne kadar çoksa, kök çürüme riskinin o kadar düşük olacağını söylemiştim. Klimasız odada kalan menekşelerimin büyük bölümünü kaybettiğimi de söylemiştim.

Ve de sen, sıcağa karşı dayanıksız olan hoyalarını da kaybettiğini, seneye cafeye muhakkak klima taktıracağını söylemiştin.

Özeti, yakışmadı arkadaşım...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön