View Single Post
Eski 24-09-2011, 13:08   #1792
drhegeli
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2006
Tam isabet sevgili acemifüsün.
Clematisler saksıdan çıkarılıp bir kova suda toprakları yumuşasın diye 5-10 dakika bekletildi. Hafifce silkelendi, kalan topraklar banyo küvetinde yıkanıp uzaklaştırıldı. Yak 30cm kalacak kadar (kökler hariç) budandı. Nemli kalsın diye kökler, ıslak kağıt havlu veya tuvalet kağıdı ile sarılıp naylon poşetlere konuldu.
Bu şekilde, Belçika'dan Amerika'ya 60 kök götüren oldu. Gümrükten çekindiğim için ben sadece 10 bitki getirebildim. Fotoğraflarını zaman zaman sizinle paylaşıyorum.
Bu anektod umarım yukarıdaki kökler ile ilgili kaygıları biraz gidermiştir.
Sn zencefil çiçeği'nin bitkisinin kökleri gayet sağlıklı görünüyor. Bu şekilde dikilmiş olmasının bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Sn Terra'nın önerdiği gibi malçlama, kökleri kışın soğuktan, yazın sıcaktan korur. Bir de budamanızı öneririm.
Benol Hanım'ın bitkileri ise iki yıldır aynı dar saksılarının içinde çile çekmişler. Yorgun ve tükenmiş saksı toprağının ne kadar fazlasını yenilenirse o kadar faydalı olacaktır.

Bunları yapmazsak bitkimiz kesin ölür mü? Muhtemelen ölmez. Yaparsak kesin yaşar mı? Hayır, böyle bir garanti de yok. Kontrol edemediğimiz o kadar çok faktör var ki... Yine de clematis bakımının (benim anladığım kadarıyla) altın kuralı :
"İlk kurtarılacak olan köklerdir."

Düzenleyen drhegeli : 24-09-2011 saat 13:26 Neden: ekleme
drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön