View Single Post
Eski 23-09-2011, 22:16   #204
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
İki senedir yetiştiriyorum. Geçen sene hiç tadına bakmadım. Tohum aldım sadece. Bu sene çok var. Doğrudan tadına bakmayacağım yine, fakat tatlı yağlık biber ile acı sos hazırlayacağım. Şimdiye kadar 100binlik thai'ler ile hazırlıyordum. Bhut Jolokia'ile hazırlayınca nasıl olacak bakalım.

Acı biberlerin acılık değerlerinin yanı sıra, acının nasıl hissedildiğinde de farkları var. Söz gelimi, thai'ler dil yakmaz ama vücudu ısıtır. İlk önce kulak kepçeleri ateş gibi olur, sonra göğüs bölgesi ısınır. Scoville değeri bakımından thai ile Bhut Jolokia arasında on misli fark var. Thai biberlerden yardımcım bir tane sadece ısırdıktan sonra 15 dakika boyunca yarım ton suyu ağzında dolaştırıp sonra da yarım saat ağzını poyraza karşı açık tutmuştu

Acı sos yaparken 1 kilo yağlık bibere 10 tane thai kullanılıyor. Bu yıl aynını 2 bhut ile deniyeceğim.

Dolayısıyla thai'den on misli acı Bhut Jolokia'ya çok dikkatli davranmak gerek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön