Sevgili @kırkmerdiven, şu kısa ceviz yetiştiriciliği geçmişimde kesin olarak öğrendiğim tek bir şey vardır ki, yeri geldiğince burda üyelerle bunu paylaşmak isterim. İsterim ki onlar da deneyimlenmesinler. Zira bir nusubet bin nasihatten evladır deseler de, benim zaten anlatacağın nusubetli bir nasihattir.
Sakın ola ki, arazinin tamamına gübre atmayın. Kitaplarda yazar, dönüm başına 3 ton yanmış gübre falan filan....hiç birine itibar etmeyin. Ben ettim ve büyük zararını gördüm. Herşeyi kitabına yapalım dedik hata ettik. BU yaz resmen çapalamaya yetiştiremedik. Her yeri, yabani ot kapladı. bir de utanmaz otlar öyle hızla büyüyor ki...hani şu top-diken tarzında pıtırak yapan bir yabani ot cinsi...kesinlikle kökünden sökülmesi gerekiyor yoksa hemen üremeye devam ediyor. adam tuttuk ama onlar bile yetiştiremedi, iflahları kesildi bir daha da gelmediler. yağmurdan sadece 1 hafta sonra diz boyuna ulaşmayı başarıyorlar. çim kesme apartıyla gövdeden kestik tabii ki yetmedi, tüm damla sulama sistemini söküp tarlaya traktör soktuk o bile hepsini kökünden çıkaramadı....
Yani uzun lafın kısası, bu tam alan gübrelemesi işinden çok çektik. sürekli işçi getir-traktör getir masrafları da cabası...aile büyüklerinin ise her gün kök sökmekten sağlıkları bozulmak üzereydi...
Siz siz olun, sadece ekeceğiniz alana gübre atın ve her sene gübre çapını biraz daha geniş tutarak gübrelemeye devam edin....yok ben 2 haftada bir arazimi çapalarım, hiç gocunmam ya da sürekli işçi bulurum diyorsanız orasını bilemem tabi...
|