Benim gibi sabırsızsanız ya hazır fidan alacaksınız ya da (biraz kolaycılık mı oluyor bilmem ama!) anlattığım yolu takip edeceksiniz : arabama yakıt alırken istasyonun duvarına sardırılmış, çiçekleri üzerinde Passiflora caerula görmüştüm yere dökülen tohumlardan çimlenmiş onlarca fidesi vardı, işletme sahibinden izin alarak bir kaç tane söktüm. Bitki kazık kök yapısında, söküm sonrası kök boğazından yukarıya doğru fazla incitmeden, bilezik büyüklüğünde halka yapıp (daha sağlam kök oluşturabilmesi için) perlit+torf (torf yoksa dere kumu da olabilir) karışımına dikiyorsunuz, 20-30 cm den fazla kısmını kesiyorsunuz, aşırı sulama yapmıyorsunuz, toprak hafifçe nemli olsun yeter. 10 gün önce söktüğüm fideler yeni sürgün vermeye başladılar. Meyvelerin içi bolca tohum dolu, tadına baktım fakat tohumlarından dolayı yenebilecek kısım yok gibi. Arkadaşların dediği gibi süs bitkisi olarak değerlendirilebilecek bir türe benziyor. Nasıl sabredeceğim bilmiyorum ama elimdeki fidelerin önümüzdeki sezon çiçeklenmelerini bekliyorum.
|