Sayın Safranlı, sayın agozce,
Önerileriniz için teşekkür ederim.
Aslında aynı bölgede bir akrabam 45 dönüm kadar bir ceviz bahçesi yaptı. 5-6 yaşında Amerikan Chandler cinsi ağırlıklı ve bahçesine de çok güzel bakıyor. Hatta fidan üretimine bile geçti.
Yalova Atatürk Araştırma Enstitüsüne bir kez hafta sonu gittim, ancak hafta içi hizmet verdiklerinden bir daha kısmet olmadı. İşleri bir punduna getirirsem, bir hafta içi gitmek istiyorum. Ama Yalova’ dan her geçişimde Enstitünün cevizliğindeki muntazam budanmış ağaçları hayranlıkla izlemekten kendimi alamam.
Köyümüz 350-400m rakımlı Poyraz alan bir yer. Bazı yıllar geç donlardan etkileniliyor. Fidan seçim aşamasında daha detaylı fikrinizi de alabilirim.
Sayın moderatör yazımı bu başlık altına almış (belki de daha iyi oldu). Ancak benim ilk sorumu sorarken kastım, ceviz veya herhangi bir fidandan çok altı üstüne gelmiş olan toprak için ne yapmam konusunda fikir almaktı.
Dozer toprağın altını üstüne getirdi, ardından biraz da düzeltme maksadıyla tek pullukla derin kirizme yapıldı. Köyde herkes bu sene buraya fidan ekmeyin diyor. Benim de forumlardan ve okuduğum yazılardan aklımda benzer şeyler kalmış. Üste çıkan ölü toprağın canlanması lazım.
Toprağı kendi haline mi bırakmalıyım?
Söylenenlerin ve düşündüklerimin tersine bu sene fidan ekebilir miyim?
Toprağı seneye fidanlara iyi bakması için, ben de bu sene toprağa iyi mi bakmalıyım?
Tüm bunlar kafamı karıştırdı.Sanırım şu aşamada benim ihtiyacım olan şey; tecrübeli üyelerin vereceği ampirik bir liste olacak
• 2-3 traktör yanmış olması gerekmeyen inek gübresi uygula (Ekim sonu)
• Bakla dik
• Baklalar çiçekteyken sür (yeşil gübre ve azot için) (Haziran başı)
• Fidan yerlerini kaz, içine A+B+C koy, üstünü toprakla ört (Haziran ortası))
• Yeşil gübre için …….. ek, (Haziran sonu)
• Yeşil gübre için ektiğin otları sürdür, ızgara yaptır (Eylül sonu)
• Fidan yerlerini tekrar aç, alt üst toprağı ayrı koy (Ekim)
• Fidanları dik, dikerken (mikoriza+sim derma+ XXX) uygula (Aralık-Ocak) gibi, gibi…
Aslında ne kadar toprağı sevsek de kitaplardan okuyarak, bu işe yıllarını vermiş insanların hayat tecrübeleriyle öğrendiklerini öğrenmemiz mümkün değil. Toprağı görünce, eline alınca, yerine- yönüne- eğimine bakınca size kitaplarda bulamayacağınız bir çok şey söyleyebilen “usta” ların tecrübelerinin çok değerli olduğunu düşünüyorum.
Ben yeni bir üyeyim ama inanın yıllardır ağaçlar.net’i ve forumları okuyorum. Bu site benim başucu kitabım gibi, burada çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. Ve burada birikimlerini paylaşan insanlara büyük saygı ve sevgi duyuyorum. İyi ki varsınız! (çok uzattım ama, özürlerimle

)