Sitedeki kudret narıyla ilgili forum sayfalarının hepsini okudum. Dikkatimi çeken şey bunun yenebilecek bir meyve olduğunu kabul eden hiç kimsenin olmayışıydı. Sadece bir-2 kişi tadına bakmışlar.
Kudret narı elbette bir meyve. Ben sararmış veya olgunlaşıp çatlamış olanları kopardıktan sonra ilk iş olarak kaşığı elime alıp onları afiyetle yiyorum. . Sadece diğer meyvelere göre tadı biraz az. Az olmasına rağmen de çoğu meyveden daha tatlı.
Yenecek yeri çekirdeğinin dışındaki kırmızı kısım. Kabuğunu karışım yapacaksam kırmızı kısmı çekirdekleriyle beraber bir kaba aktarıp öyle yiyorum ki kaşıktan tükürük asidi kabuğa bulaşmasın. Hafif tatlımsı ve serinlik veren bir tadı var. Az tatlı olduğu için şeker hastalarının da yiyebileceğini sanıyorum. Tabi bir kerede bir meyveden daha fazlasını yen-memek kaydıyla.
Bir defada en fazla 3 meyveyi yedim bir rahatsızlık hissetmedim. Misafirlerime ikram ettiğim oldu, çocuklarım (yetişkin yaştalar) da yediler. 4-5 yaşında bir çocuk bir kaç defa yedi, 6 aylık bebek iştahla severek üçte bir kadarını yemesine rağmen görünürde bir zararı olmadı. Yani kişisel bir allerji gibi durumunuz yoksa gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.Çekirdeğin dışındaki jel kıvamındaki kırmızı kısımın yeneceğini tekrar hatırlatayım.
Ayrıca nette dolaşırken yurt dışındaki bir araştırmada kudret narının içinde şeker hastalığına iyi gelen 4 madde tespit edildiğini okudum. Belki yenebilen tatlı kısmının da hiç bir işlem görmeden iyi geldiği hastalıklar vardır. Meyve olarak da şifa olarak da faydalanmak lazım.
Meyve olarak da genellikle yerel pazarlarda bulunabiliyor. Buralar (Anamur) sıcak bölge olması sebebiyle meyvenin sararmaya başlamasıyla olgunlaşıp çatlaması 1-2 veya 3 gün içinde oluyor. Raf ömrü kısa. Serin yerde tutulursa belki biraz uzatılabilr. Onun için marketlerde yaygın olarak bulmak zor. Yetiştirenlerden sipariş verip almak ya da yetiştirmek daha uygun ve yetiştirmesi çok zevkli bir meyve, tavsiye ederim.
Ayrıca pazarlama sorunu olan bir meyveyi serada yetiştirme cesaretini gösteren OrganikKudreti de tebrik ederim.
|