Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi harra87
Geçen sene temmuz ayında diktim 1 kış geçirdi. Daha çiçek açmadı meyve de vermedi.
|
sayın harra ,
muz ağaçların çiçeklenme ve meyve verme süresi 11 aydan 24 aya kadar türüne göre çıkabilmektedir. bütün muz ağaçlarında meyve verince ve meyveler yeterli olgunluğa erince üst kısmı ölür ölen kısımın yerine yanında veyahut ölen kısım kesildikten sonra bulunduğu aynı yerde yeni muz ağacı çıkar.muz ağacının meyve vermesi ağacın türüne göre soğuğa dayanıklılığı yanında ayrıca köklerinin gücüne bağlıdır. örneğin 2-3 senelik bir muz ağacının meyve verme şansı kökleri daha gelişkin ve kalın olduğundan 1 senelik bir muz ağacına nazaran daha fazladır. sadece buda değil rüzgar,soğuk havada muzun meyve vermesini olumsuz etkiler. eğer iyi korunur ve ağacınız zarar görmezse bu sene değilse bile önümüzdeki sene meyve verir.yukarıda da belirttim istanbulda muz ağacı yetiştirip çiçek açtırtan kişi bana bir muzunun 3 senelik olduğunu ilk sene meyve vermediğini,ikinci sene meyve verdiğini ancak meyveleri eylülden sonra verdiği için daha büyümeden kasım ayındaki soğuklara yenik düştüğünü bu sene ise ağustosta çiçeklenip meyve haline geçtiğini ve meyve bu sayede alabildiğini söyledi.yani kökleri yerine alışan bir muzun hersene meyve verme şansı daha artarmış.bu arada meyve verince ölen muz ağaçları ufak ufak doğranıp gübre olarak başka muz ağaçları için değerlendirilebilirmiş.