View Single Post
Eski 06-09-2011, 22:29   #139
mahir0502
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-09-2010
Merhaba. Ben de daha önce çınar çimlendirmeye çalıştım, çalıştım dediysem mayıs ayında iyice olgunlaşmış bir tohum yumağını saksıdaki çiçeğimin kenarına ufaladım. Üzerini ürttüysem de en fazla 1-2 mm kadardır. 1-2 hafta içerisinde onlarcası çıktı. İlk zamanlarda o kadar narindiler ki bir ara onları gereksiz ot zannedip yolmaya kalkmıştım.

Benim anladığım kadarıyla çınar tohumları kış aylarında olgunlaşıyorlar ancak bir süre soğukta kalmaya ihtiyaç duyduklarından, baharda toplanan tohumların çimlenme yüzdesi daha fazla. Diğer taraftan çınar tohumları çimlenmek için asgari 23-25 derece gibi sıcaklıklara ihtiyaç duyuyorlar(bilimselliği tartışılır, gözlemlerime dayanıyor).

Mayıs ayında torf üzerine bol sayıda tohumu serpin üzerlerini en fazla 0,5 cm torfla örtün, toprağın kurumasına fırsat vermeyecek şekilde sulayın, iki hafta sabredin istediğinizden de çok sayıda çınarınız olacaktır. çimlendikten sonra bir süre yakıcı güneşten koruyun ve suyu eksik etmeyin, kısa sürede boylanacaktır. yapraklarını döktükten sonra, köklerini kurutmadığınız sürece istediğiniz gibi açık kök olarak dikebilirsiniz. Benden bu kadar, umarım haddimi aşmamışımdır.

mahir0502 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön