View Single Post
Eski 06-09-2011, 20:38   #84
Hakan Öncü
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-02-2010
Sezon Finali

05.10.2011 tarihi itibari ile bu seneki sistemi mi sonlandır dım. Artık sistemden alınan verim iyicene düştü. İlk zamanlarda aldığım verim gün geçtikçe azaldı. 4 kök domatesde yapraklarda kurumalar ve solmalar başladı. Solan kısımları budadım ama yaşlı yapraklar solmaya devam ediyor. Bu sene yaptığım hataları öncelikle belirtmek istiyorum.

- Su pompalayan motorumun arızalanması sonucu birkaç gün (tam kaç gün bilmiyorum) çalışmadı ve sonucunda bütün bitkilerim inanılmaz şekilde boynunu büktü. Motoru çalıştırdım sabaha kadar suladım, %90 toparladı kalan %10 da 1 gün sonra toparladı. Ama bu olaydan 5 - 10 gün sonra geçen seneki kırmızı örümcek vakası tekrarladı. Nemazal adlı ilaç ile ilaçlama yaptım 2 kere. 1 hafta ara ile. Ondan sonra biraz sanırım mevsimsel birazda kırmızı örümcekten kurumalarım başladı.

- Sulama sistemim perlitin üzerine yatırdığım 1 parmak bahçe sulama hortumuna her kök için 2 tane 3 mm lik delikler ileydi. Bu hortumun üstünü branda ile kapattım ki buharlaşma en az olsun. Sonradan fark ettim ki perlitin üzerinde kalan kökler uzayıp delikten su akan hortumun içine girerek orada uzamış ve su akımını azaltmış arka deliklerde tamamen durdurmuştur. Bitkilerimi sulama sistemini seneye daha farklı bir şekilde yapmayı düşünüyorum.

- 4 kök domates balkonumda beklediğimden çok daha fazla yer kapladı. Arkada gölgede kalan fideler boya gitti ama meyve verimi güneş alandan çok daha az olmuştur. Önde güneş alan fideler ürünümün büyük bölümünü sağlamıştır.

- Fideleri ilk ektiğimde 2 kola ayrıldı ve bu benim fideleri ipe almamı zorlaştır dı. 2-3 hafta sonra çiçek ve meyvelerden dolayı kesip tek kola indiremedim. Buda balkonumda dağınık bir yapıda kötü görüntü oluşturdu.

- sistemi mi ilk kurduğum da; 1 çilek , 1 salatalık, 1 çeri domates , 3 sırık salkım domates ektim. Çilek tamamen gölgede kaldığından nerdeyse hiç verim alamadım. Salatalığın yaprakları yaklaşık 25 cm çapında olduğundan arkasında kalan tüm bitkiler gölgede kaldı. Güzel güneş alamadı. Seneye sistemime 1 kök domates ekmeyi planlamaktayım. Bulabilir isem domates ağacını deneyeceğim.

Bu sene yaklaşık 20-25 kg. domates yedim. sistemimi sökerken üzerinde kalan 4 kg. kadar yeşil domateslerde turşu olmak üzere toplandı. Salatalıktan 5 - 6 kg. kadar salata yedik. İlk kurduğumda almayı düşündüğüm rakamlara yakın bir hasat oldu.

Bana yardımcı olan tüm tarım dostlarına teşekkür ederim. Seneye bahar umarım her şey daha güzel olacak.

İyi günler.

Hakan Öncü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön