View Single Post
Eski 05-09-2011, 14:00   #155
Kırkmerdiven
Ağaçsever

Kırkmerdiven's Avatar

Giriş Tarihi: 26-07-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elek Mesajı Göster
Kurutmaya gelince... Bir başka linkte öncelikle elma sirkesi spreyleyip suyla durulamak önerilmiş. Sirke spreylemek üstünde olması muhtemel ilaçlar ve bakterileri elimine etmek için mantıklı.

Sonrasında, iki kaynağı da birleştirerek anlatırsak, sapları temizleyip çilekleri 0,5-1,2 cm kalınlığında dilimliyoruz. Bütün de kurutabiliriz, ancak kurumanın düzgün olması için dilimlemek daha iyi.

Kurutmak için 3 seçeneğimiz var, koşullara göre değerlendirip birini seçeceğiz.

1. Güneşte kurutma : Min. 29 derece, max. 60% nem oranı gerekiyor. 2. kaynakta sıcaklık 38 derece verilmiş. Çilek mevsiminde 38 C'yi nasıl bulabiliriz bilemedim, dolayısıyla bana pek garantili gelmedi. Dilimleri üstüste gelmeyecek şekilde aralarında hava sikülasyonu olmasına dikkat ederek güneşe koyuyoruz.

2. Fırında kurutma : 49-66 derece arası sıcaklıkta sabit tutabileceğimiz ayarlı bir fırınımız varsa ve nem oranı düşükse, çilekleri fırına atıyoruz. Ancak ilk kaynakta bunun 18 saate kadar çıkabileceğini söylemişler. 18 saat fırın çalıştırmak da pek mantıklı değil, elektrik fiyatları malumunuz

3. Dehidratör kullanmak: Isınmış havayı sirküle edebilecek bir cihaz varsa bu en iyisiymiş. Mutfakta kullanım için satılan birşey var mı bilmiyorum, laboratuarlardaki etüv cihazlarıyla aynı şekilde çalışan bir alet lazım. Burada saç kurutma makinasını kullanmak gibi Türk işi bir çözüm de bulabiliriz tabii ki Eminim yaratıcı fikirler çıkacaktır deneme yanılmayla..

1-2 aya çilekler çıkacak, deneyelim bakalım
Sonbahar çilekleri başladı yeniden

Dehidratör için resim "cemileninsabunlari.blogspot.com" dan

Makina "www.supermutfak.com/kategori/meyve-sebze-kurutma-makinesi" nden

Mutfak tipi mini bir alet, küçük miktarlı sebze ve meyve kurutmada işe yarar görünüyor. Fiyatı 175 TL. Ben de sezon geçmeden sipariş vermeyi düşünüyorum. Belki sizlerin de ilgisini çeker

Eklenen Resimler

Kırkmerdiven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön