Sayın Agozce,
Kışın kaloriferli ve aydınlık bir ortama alıyorsanız, yapraklarını dökmediklerine göre öyle olmalı, bunun doğru olup olmadığını sorgulamalısınız. Bana pek doğru gelmiyor.
Ben de bir ara denedim kışın bitkileri içeri aldım, dondan ve yağmurdan kurtuldular ancak bina kışın ısıtılmadığı için bu kez de rutubetten öldüler.
Sözünü ettiğim yöntemde ise bitkinin kış uykusuna yatması teşvik ediliyor. Havalar soğuyunca bitki yapraklarını döküyor. Kışın hiç suya ihtiyacı olmayacağı dikkate alınarak serin, ışığı oldukça az, rutubetsiz bir ortamda kökleri bir çuvala sarılı olarak muhafaza ediliyor. Böylece dışarıdaki ciddi tehlikelerden korunmuş oluyorlar. Bunlar, don tehlikesi ve aşırı ıslanma. Toprak geçirgen ise kısa süreli yağmurları tolere edebiliyor.(Örnek Alanya, Girne). Yağmurlar yoğun ve ortam aşırı rutubetli ise bitki kışı çıkaramıyor.(Örnek Antalya)
Kırmızı örümcek bu bitkilerin en hassas oldukları konulardan biri. Belirli aralıklarla ilaçlamakda yarar var.Kırmızı örümcek olayını rutubetin tetiklemesi söz konusu olabilir.
Bu bitkiler susuzluğa inanılmaz dayanıklı. Sağlıklı bir bitkiden alınan çelikler ya da budanan dallar bazen bir yerlerde unutulduğunda ve 4-5 ay sonra bir yerlere dikildiklerinde bile köklenebiliyorlar. Bu yüzden olsa gerek bazı ülkelerde bunlara ceset bitkisi deniyor. Bana sorarsanız alınan çeliklerin de uygun ortamda en az 2-3 hafta bekletilmesinde yarar var.
Düzenleyen cheko : 04-09-2011 saat 15:50
|