View Single Post
Eski 09-09-2005, 16:24   #8
sezinci
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Hayır. Bahsetmek istediğim o değil. Sınıflandırma bitkilerin yakınlıklarına (akrabalık derecelerine) göre gruplandırılmasıdır. Yakınlıklarından bahsedilirken geçmişlerine de gidilmesi gerekir. Şöyle ki;

Bitkiler kök, gövde, yaprak gibi oluşumları bulunmayan THALLOPHYTA (Gövdesiz bitkiler) ve tohum veya meyve ile üreyen odunsu veya otsu bitkiler (Çiçekli bitkiler) ile sporla çoğalan yosun ve eğreltileri içine alan CORMOPHYTA (Gövdeli bitkiler) olma üzere iki büyük drup altında toplanır. Bunlar aşağıdaki şekilde sınıflandırılır

1- THALLOPHYTA (Gövdesiz Bitkiler
1.1 Bacteriophyta - Bakteriler
1.2 Cyanophyta - Mavi yeşil alkler
1.3 Phycophyta - Alkler
1.4 Mycophyta - Mantarlar
1.5 Bryophyta - Karayosunları

2-CORMOPHYTA Gövdeli bitkiler
2.1 Pteridophyta - Eğreltiler
2.2 Spermatophyta - Tohumlu ve çiçekli bitkiler

Buraya kadar olan bilgeler bizi çok ilgilendirmiyor bizi ilgilendiren kısım Buradan başlıyor.
Spermatophyta
1- Gymnospermeae - Açık tohumlular
2 - Angiospermeae - Kapalı Tohumlular olarak iki alt bölüme ayrılır

Bundan sonra Cinslere sonra tür, alt tür ve varyetelere geçilir.

Bunlar akılda kalsın diye yazmadım. Yapılması gereken şeyin bitkinin bir tür soy ağacının çıkarılması gerektiğini anlatabilmek için yazdım.
Hemen şunu da söylemeliyim bir orman mühendisi olarak benim dahi pek işime yaramıyor pratikte . Ama madem sınıflandırma yapacağız hiç değilse doğrusunu yapalım.

Bir de eğer ormanbotaniği kabul ederse sınıflandırmayı beraberce kaynaklarımızdan da faydalanarak birlikte yapabiliriz

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön