Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yörükoğlu15
sayın avanos bey bende şubat 2011 ilk haftasında 100 adet ferragnes 10 tanede touno-texas-nonpariel fidanını burdur/yeşilova/ akçaköyde diktim. dikim sırasında hava -3 -4 idi ve toprakta donmuş vaziyetteydi fidanlarda açık köklüydü mayıs ayına geldiğimizde ise bu fidanlardan yalnızca 1 evet bir tanesi tuttu diğerlerinin hepsi kurudu. Bu seferde aynı tarlaya 72 adet tüplü chandler cevizini 20 temmuz 2011 de diktim. size 2 sorum olacak
1- bademlerde böyle büyük bir hezimet yaşanmasının sebebi size göre nedir?
2- 20 nisandan sonra uyanan bir badem çeşidi varmı??çünkü bu sene ilkbahar don olayı köyümde 12 nisanda -4 olarak gerçekleşti. yani sözün kısası bana 1150 rakımda nisanın 3. veya 4. haftasında uyanacak bir badem türü varmı??
|
1. Sorudan başlayalım çıplak köklü fidanların tutmama sebeplerinin başında fidanın beklemesi gelir. Aldığınzı yerde beklemiş olabilir dikerken siz bekletmiş olabilirsiniz.Bunu burdan anlamamız mümkün değil.
2-Ağaçlar tarihe göre açmaz hava şartlarına göre açar. Benim 1 yaşındaki fidanlar 1. yılla 2. yıl arasında yaklaşık 25 gün farklı açtı.Burda sadece rakımda önemli değil( önemsiz demek değil) o rakımın çevreye göre durumu ne bunlar hep önemli etkenler.Kırklarelide 350 rakımda dikim yaparsanız dağa dikmişsin derler. Nevşehirde 1000 metreye dikersen iyi yer bulmuşsun derler. Bu arada yine tekrarlıyorum bana göre 1400 rakım 900 daha iyi Nevşehir için.Artık şuna karar verdim Bulduğunuz yere bulduğunuz fidanı dikin.Bu yıl erkenci çeşitler soğuk almadı geçciler aldı.Kitapta yazanlar araziye pek uymuyor.