plumeria
Yıllardır Belek’deki evimin bahçesinde yetiştirmeye çalıştığım bence dünyanın en değerli bitkisi olan Plumeria (Frangipani) ile ilgili deneyimlerimi bu çiçeğe gönül verenlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle Plumeria’nın çelikten yetiştirilmesinin daha doğru olduğunu yaşayarak öğrendim. Bunu plumeria ile ilgili ciddi kaynaklar da doğruluyor.
Çünkü tohumdan yetiştirilen bitkiler tohumun alındığı bitkinin özelliklerini çoğunlukla yansıtmıyor. Genellikle bambaşka bir bitkiye sahip oluyorsunuz. (Yine de tohumdan yetiştirme gayretlerini takdir etmemek elde değil..)
Çelikten yetiştirilenler ise hem çeliğin alındığı bitkinin tüm özelliklerini aynen yansıtıyor,hem de size ciddi zaman kazandırıyor.
Plumeria’nın yazın en sıcak günlerinde bile çok sulanmamasında fayda var. Toprağı tamamen kurumadan su verilmemeli...
Kışın yapraklarını dökünce kış uykusuna yatan plumerianın kesinlikle hiç ama hiç sulanmaması gerekiyor. Kışın bol yağmur alan yerlerde de toprağın su geçirgenliğinin çok iyi olması gerekiyor. Dona karşı çok hassas. Taban suyu yüksek olan yerleri hiç sevmiyor.
Bu yüzden ülkemizde Alanya dışında hatta Antalya’da bile yetiştirilmesi bir hayli zor. Plumeria Antalya’da kışın esen sert poyraz ve çoğu yerdeki yüksek taban suyu yüzünden genellikle saksıda yetiştiriliyor. Benim bazı plumerialarım da saksıda , bazıları ise yükseltilmiş(taban suyundan etkilenmemesi için) çiçekliklerde bulunuyor.
Bütün çabalarıma karşın Alanya ve Kıbrıs’da çok rastladığımız küçük ağaç formunda bir plumeria’ya sahip olamadım...
Saksıda plumeria yetiştirenler için Amerika’da çok kullanılan bir yöntemden söz etmekte yarar var.
Kış başında yapraklarını döken ve toprağı tamamen kuruyan plumerialar saksıdan çıkarılıyor, kökleri toprağı ile birlikte tercihan doğal elyaftan yapılmış bir çuvala sarılıyor ve garajda uygun bir yerde istifleniyor. Bahar geldiğinde garajdan çıkarılıp yeniden saksılara dikilip bahçedeki yerlerine konuyor. Bazen de yaz sonunda aynı işlemin kolaylıkla yapılabilmesi için toprağa saksılarıyla birlikte yerleştiriliyor.
Son yıllarda özellikle Alanya’da bazı peyzaj firmalarında renkleri ve kokuları birbirinden farklı çok güzel örneklere rastlamak mümkün.
|