View Single Post
Eski 02-09-2011, 17:10   #1728
Terra
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2010
Çelik

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Sayın Terra ellerinize sağlık Çeliklere sera yöntemi uyguladınız mı? Aşamalarını bizimle paylaşır mısınız?
Sayın acemifüsun,
Ne yazıkki fazla vakit ayıramadığım için sera yöntemi ya da soğuk yastık gibi yöntemleri deneyemedim. Sadece gölgede olacakları ve otomatik sulamadan sürekli istifade edebilecekleri bir yerde, aldığım çelikleri köklendirmeyi destekleyen organik güçlü bir sıvı gübrede (adı aklımda değil sonra paylaşırım mutlaka) 1-2 dakika bekletip, torf-mil-perlit karışımı içeren küçük saksılara ektim. Fungusid de kullanamadım. Bazı türlerde neredeyse hiç başarılı olamadım. Örneğin Jackmanii çelikleri hemen karardılar, Nely Moser kurudu, vs. Ama onlardan aldığım çelikler yeterince körpe değildi, belki ondandır. Alınan dallar ne kadar körpe ve büyüme temposu hızlı olursa o kadar başarılı olunuyor. Bazı türlerde başarı oranı %100'e yakın oldu. İlginç olan, bir çok kitap, çelik için alınan dalın en yumuşak üst kısmının atılmasını söylüyor. Ben de genelde öyle yaptım, ama sadece 1-2 çelik çıkarabildiğim türlerde en yumuşak tepe kısmını da kıyamadım ve ektim. İlginç bir şekilde bu fideler, üst kısımdan büyümeye devam ettiler, yani daha çabuk köklendiler. Belki de sadece tesadüftür.
Çeliklerin tam ortadan dikine ikiye ayrılması ile, hem daha fazla üretim, hem de daha yüksek başarı elde edilebildiğini okudum. Bir dahaki sefere bu yöntemi de deneyeceğim, belki bu arada sizler de denersiniz.
Yapı marketlerde satılan büyük şeffaf kutulardan birisini toprağa gömüp, şeffaf kapaklı bir soğuk yastık niyetine kullanabileceğimi düşünüyorum, deneyebilirsem sonuçlarını paylaşırım.
Saygılar,

Terra

Terra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön