Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Maliyeci-38
Sayın Mehmet Bey vermiş olduğunuz detaylı bilgiler için size çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler ilaç gibi geldi sağolun  bu aralar limonumun saksısını genişletmeyi düşünüyorum ama bahçeye dikme şansım olmadığından saksıda yetiştirmek zorundayım. çünkü Kayserinin kışları çok soğuk ve karlı geçeceğinden bahçeye alamıyorum. Sizce;
1. saksısını büyütürken kaç litrelik bir saksıya dikmeliyim?
2. saksısını değiştirirken saçak köklerinden belli bir miktar kesmelimiyim? çünkü saksıda olduğu için dibinde fazla kök sarmallanmıştır bu kökleri bir miktar saksıyı genişletirken kırpmam limona faydalı mı olur zararlı mı olur ? bunu sormamın sebebi, bahçeye dikemeyeceğim için evde bonsai şeklinde bodur ağaç olarak yetiştirebilirmiyim (köklerini kırparak) ?
3. Saksıyı değiştirirken kendi toprağını tamamen değiştirmek istiyorum çünkü şimdiki toprağı kumlu ve çabuk kuruyor ve verimi de düşük olabilir bunun için eski toprağından kalıntı kalmayacak şekilde köklerini suda yıkayıp başka bir verimli torflu toprağa geçirebilir miyim ?
4. Saksıyı açtığımda ortama alışma terapilerini nasıl verebilirim çünkü sürgünleri çok nazlı
Bende sizin gibi turunçgilleri çok seviyorum hele o yapraklarında ki aroma kokusu bayılıyorum  vermiş olduğunuz değerli bilgiler için tekrar teşekkür ederim...
Samet
|
Merhabalar Samet bey.
Sadece bildiklerimi paylaştım, büyütülecek durum değil.
1. Saksı büyüklüğü olarak bundan sonraki değiştirme zamanına ve saksıyı koyacağınız alana göre büyüklük seçin, ne kadar büyük olursa iyidir.
2. Saksısını değiştirirken köklerini bir miktar kesebilirsiniz, çok derin ve ana kökler olmasın.Köklerin seyreltilmesi gelişimine katkı sağlar ama bonsai derseniz evre çok uzun ve çetrefilli, şuan bonsaiyi kenara bırakın derim.O gelecekte düşünülebilir.
3. Kesinlikle
KÖKLERİNİ YIKAMAYIN !!!Köklerini yıkama ona zarar verir, minerallerin arındırılması sebebiyle kendini toplaması uzun sürer belkide tekrar toparlanamaz.Can damarlarını, ortamından alıp, temizleyip başka bir ortama alışmasını beklemek??? sonuçta o da bi canlı, korkulu rüya görmektense uyanık kalmak iyidir.Kumlu toprak aslında onun için iyidir, su geçirgenliği yüksek olur, su tutarsa kök çürümesine neden olur.Hele hele sizinki gibi arapsaçı köklere ulaşmışsa

Toprak değişimi konusunda değişim yapabilirsiniz ama torf falan değil.Bulabilirseniz bahçe toprağı, biraz içine elenmiş kum ilave edebilirsiniz. Torflu harç onu bir süre sonra besleyemez duruma gelecektir.Torf yerine bahçe toprağı + kum kullanın, arada bir sıvı besin takviyesi yapın.Besin olarak hazır gübre yerine evden besinler çıkartın.Ben akvaryum suyunu veririm, hanımın pirinç yıkama suyunu veririm, hazırladığım enzimleri veririm, bu tarz besinler.
4. Aslında en önemli madde burada.Ortama alışma terapileri derken mecazi anlamda saksısı genişleyince kökleri rahatlayacak, ferahliktan kendini salacak, salaş olacak, onu toplamak için terapi lazım dedim.

Şaka bi yana önemli derken şunu belirtmek istedim.Saksı ve toprak değişimini
sakın şimdi yapmayın!!!Havalar çok sıcak ve tazeleme döneminde.Nasıl yeni sürgünler veriyorsa aynı şekilde kılcal köklerde veriyor.Şimdi saksı ve toprak değişimine giderseniz onu resmen felç edersiniz.Turunçgiller kışın dinlenme dönemine girerler.O dönemde dayanımları da artar.İşte değişim zamanı o zaman olacak.Mevsim normallerine göre ne çok soğuk don yapan günde olacak, ne de bahar havasında.Ilıman kış günlerinde, filizler çıkmadan, yaprak rengi mat, koyu yeşil olduğunda.
Sürgünlerin nazlı olmasını saksı değişimi sonrası sabit yerde bulundurduğunuzda gözlemleyin, naz neymiş görürsünüz.Benim en büyük zevkimdir turunçgiller.İhtiyaç duyduğunda her zaman yardımcı olurum.
Bu arada herkesin bayramını kutlarım.
Mehmet