View Single Post
Eski 28-08-2011, 17:07   #5
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Çörekotu Nasıl Yenmeli

Bilim adamları 5000 kronik ( Müzmin) hastalığa karşı bitkilerle tedavi imkanlarını araştırmaktadır, bu
bitkilerin başında da çörekotu gelmektedir. Kimyasal-sentetik ilaçların kronik hastalıkların tedavisinde
kullanılması düşünülmemektedir, bunda tedavi edici özelliklerinin bulunmaması ve yan ( stenmeyen,
zararlı) etkilerinin çok fazla oluşu rol oynamaktadır. Çörekotu sarımsakla birlikte yendiğinde bağışıklık
sistemini güçlendirmekte ve vücudun kendi kendisini kolayca savunmasına zemin hazırlamaktadır. Bu
uygulama sağlıklı ve hasta kişilerde koruyucu ve destek tedavi olarak büyük öneme sahiptir. Çörekotu
hiçbir tedavi ile uyumsuzluk göstermez. Hastalar tedavi sırasında da çörekotu yiyebilirler. Kanser
tedavisinde ışın kullanılacaksa doktora danışılmalıdır. Yetişkin bir kişinin günde toplam olarak elenmiş,
standart tane büyüklüğünde (2-3 mm) 10 gr çörekotu yemesi yeterlidir. Çörekotunun elenip olgunlaşmamış
tohumlardan ayrılma işlemi henüz yapılmadığı için günlük kullanım miktarı 15 gr olarak önerilmektedir.
Çörekotu günlük kullanım miktarı: - 2-5 yaş arası 5 gr - 5-12 yaş arası 10 gr - 12 yaşından büyük olanlarda
15 gr dır. Çörekotunun günlük kullanım miktarı 2 veya 3 e bölünerek aç karnına yenmelidir. Bu öğünler
sabah öğle arası, ikindi vakti ve yatmadan önce olabilir. Çörekotunun faydalı olabilmesi için tam
sindirilmesi gerekir. Kişilerde hazımsızlık sorunları varsa giderilmelidir ( lgili makale okunabilir). Çörekotu
öğütülmeden yenirse sindirilemez, öğütülerek yenmesi gerekir. Öğütülmüş çörekotu bekletilmemelidir, yağı
kolaylıkla acır ( Oksidasyon) ve zararlı hale gelir.
Çörekotunun öğütülmesinde elektrikli kahve değirmeni
kullanılabilir, aletin zorlanmaması için uzun süre öğütme yapılmamalıdır. Çörekotu hafif acımsı ve baharlı
lezzette olduğu için kişilerin damak tadına göre yeme şeklinin geliştirilmesi gerekmektedir. Çörekotunun
bileşiminde bulunan proteinlerin sindiriminin kolay olması için aç karnına mide asidiyle doğrudan temas
etmesi istendiğinden süt veya yoğurtla yenmesi önerilmemektedir. Çörekotu çiğneyerek yenirse diğer
faydalarına ilave olarak ağız içi ve dişeti bakımı da yapılmış olur.
Bu yeme şeklinde dut kurusu veya kuru
siyah üzüm birlikte yenerek tat düzenlemesi yapılabilir. Yeni öğütülmüş çörekotu bekletilmeden
rendelenmiş elma veya armuda karıştırılarak veya 2 yemek kaşığı çorba ile yenebilir. Bu maksatla taze
sıkılmış meyve suyu da kullanılabilir. Çocuklara az miktarda muhallebi ile karıştırılarak yedirilebilir veya
çocukların sevdiği bilinen gıdalara karıştırılarak verilebilir. Şeker hastası olmayanlar pratik olması
açısından 1 haftalık çörekotu kullanım miktarını bir defada öğütüp bekletmeden bal veya tahin-pekmeze
karıştırarak yiyebilirler. Bunun için 100 gr çörekotu öğütülür, bekletmeden 300 gr bal veya 150 gr pekmez
ve 200 gr tahine karıştırarak yenebilir. Bu karışım cam kavanozda serin bir yerde güneş ışığı görmeyecek
şekilde muhafaza edilmelidir. Çocukların kolay yemesi için bu karışıma kakao ilave edilebilir. Belirtilen
özellikler dikkate alınarak, kişiler kendilerine uygun çörekotu yeme şekilleri geliştirebilirler. Not:
1-Öğütülmüş olarak hazır satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, çok zararlıdır. 2- Çörekotu hamilelik
döneminde yenmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk
sağlığı açısından çok faydalıdır. 3-Çörekotu yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3
takviyeli gıdalar yenmemelidir.


Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası,
Gonca Yayınevi, stanbul 2008,


http://docs.google.com/viewer?a=v&q=...mVPFSoadC9kcWQ

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön