Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi
Bizim de otlarla başımız belada..Bu yıl pek birşey yapamadık ama gelecek yıl için planımız şu;
Meyve ağaçlarının arasında bayağı bir alanımız var, oraya Fiğ /Yonca karışımı ekmek.
Mayıs sonu, Haziran başı gibi biçip gerekli yerlere bunu yayarak malç olarak kullanmak.
Böylece hem meyveler fiğ/yonca kökünde oluşan azotu kullanmış olacak hemde malç için malzeme aramak zorunda kalmayacağız.
|
Fiğ/buğday karışımı daha iyi olur.
Fiğ tek yıllıktır.
Yonca ise çok yıllıktır ve öğle olarak dikilir.
Yoncayı _ yılda_ her
3-4 ayda bir biçer yem olarak kullanırsın.
Bu ise yabani fiğ...
Ve toprak ile ilişkisi.
Yaptığım gözlemlere göre;
gelişmiş zeytin ağaçlarının altına dönüşümlü fiğ ve buğday dikiminde _ ki buğday önerilmiyor genç zeytin ağaçlarında _
her yıl aynı oranda zeytin alınıyor. Hemde bol...
Ayrıca fiğ ve buğday dikiminde
pamuklu bit ve
zeytin sineği çok az oluyor.
Fiğ ve buğdayın yeşil iken toprağa karıştırılmasına _ önce azotu havadan alır toprağa verir, çiçeklenme sonrası topraktan bünyesine alır dense de, bu o kadar önemli değil diye düşünüyorum_
gerek yok.
Fiğ/buğday karışımı _ ya da tek başına_ iyi bir hayvan yemi olarak maliyeti düşürdüğü gibi, yabancı otları tamamına yakın baskılıyor, toprağın çatlamasını önlüyor ve tarladan kalktıktan sonra toprağın yüzeyi esmerleşiyor bulgur gibi oluyor.
Yalnız
meyve fidanları küçük iken fiğ değil ama
buğday köklere yakın dikilmemeli.
Hava almasına engel olabilir.
En azından tarlaların ya da hobi bahçelerinin kullanılmayan alanlarına fiğ mutlaka dikilmeli. Özellikle
bahçe /tarla sınırlarına_ anlara_ dikilen fiğ avcı böçeklerin üssü olur.
Fiğ kuruduktan sonra ağaç/fidan diplerine kalınca konması
harika malç oluşturyor.
Saygılar