Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100
Adnan vey galiba herşey ısı olayında.Çünkü bu yıl uygun ısıda yani haziran- eylül arası epey serinde bıraktım.Geç ektim gördüm ki bu yıl tüm nergisler tomurcuklu.Şu an tomurcuk yapmaya başladılar.Yakında çiçeklerini göreceğim.
|
Sayın kgursan..
Nergisleri aldığım Hocam100'ün 2 ocakta yazdığı bu mesajı benim için çok önemli..
O, bu denemeyi yaparak Karaburunlarda çiçeklenme yüzdesini çok arttırdı..
Yani..Eylül sonu gibi erken ekilip aralık sonlarında çiçek vermesiyle tanınan bu nergis türünde iklimlerin çok değişmesi ve sonbahar soğuklarının pek olmayışı yüzünden soğuklama eksikliği yaşandığından çiçek verimi çok düşük oluyor..Benim kanaatim bu..
Hocam100 buna bir çare bulmuş..Haziran-eylül arasında oldukça serin bir yerde bırakmış..geç ekmiş,sanırım kasımda ekti..ama çiçek vermeleri 18 şubatı buldu..
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=791
Karaburunlar İstanbul'da genelde aralık ayı sonunda tezgahlarda görünür..
Yani şiddetli kış soğukları veya donları görünmeden çiçek alınmalı..
İşte bende bu yüzden Hocam100'ün deneyini biraz daha farklı yorumlayarak,haziran sonunda söküp,15 ağustosa kadar serin gölge yerde tutup , soğan içindeki çiçek tomurcuğu oluşumuna katkıda bulunarak,bu oluşumu biraz daha hızlandırmak ve soğuklanma ihtiyacını gidermek amacıyla bunları ağızları sımsıkı kapalı buzdolabı poşetleri içinde buzdolabının ısısının en yüksek olduğu bir yere koydum.8 hafta dursunlar..
Poşetlerin havası alındığı için ve sımsıkı kapalı olduğu için elma-sebzenin salgılayacağı etilen gazından da etkileneceklerini sanmıyorum.
Eylül 15 gibi rastgele bir soğanı sizin gibi kesip bakacağım..
Deneyelim bakalım..