View Single Post
Eski 23-08-2011, 18:57   #1708
Terra
Ağaç Dostu

Terra's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2010
Bizim bahçedeki son Clematis havadisleri de şu şekilde:
Montana Pink Perfection Ağustos ortasında geç kalmış iki tane çiçek açarak şaşırttı. Margaret Hunt uzun bir tembellik döneminden sonra ilk tomurcuğunu verdi (belki yüksek potasyumun sonucudur?). Ville de Lyon 3. turda, President, Ernest Markham, Westerplatte, Jackmanii, Integrifolia grubu 2. turdalar.
Bu arada Gladys Picard esrarengiz bir şekilde kurudu. Yerini değiştirmeye çalışırken hırpaladığım Voluceau da sanırım kurudu. Ayrıca yurtdışından getirdiğim çıplak kök Rehderiana ne yazıkki tutmadı. Francis Rivis ve Flammula da hiç hoş durumda değiller. Yeni misafirler Texensis Spp., Lady Diana, Sir Trevor Lawrence, Avant Garde, Betty Corning ve Triternata Rubromarginata hayatlarından memnun görünüyor. Sayın Lir'in gönderdiği Armandii hayatından çok memnun, yerini sevdi sanırım, her tarafından yeni dallar fışkırdı.
Bu yaz aldığım çeliklerden Tangutica'ların neredeyse tamamı, 5-6 tane Mme Cholmondoley, 1-2 tane Ville de Lyon, 1 tane Montana Elizabeth köklendi. Bazıları komşu bahçelere gitti bile. Diğer sonuçları bekliyorum merakla. Bu arada bahçenin dışındaki parke yolun kenarında, taşlar arasından çıkmış bir sürü Tangutica fidesi gördüm (gerçekten bizde de sokak Clematis'i olmuş oldu böylece). Tohumları uygun şartlarda gerçekten çimleniyor demekki. Tevekkeli bu türü "Invasive Plants" (işgalci bitkiler) listesine boşuna eklememişler.
Bu arada tavsiye edebileceğim iki tane yeni Clematis kitabı okudum:
1- Clematis, Christopher Lloyd
2- Everyones Clematis - The Montanas, John Howells
Özelikle Lloyd'un kitabı eski bir klasik. Clematis çoğaltmak için aşı yöntemi meğerse en yaygın kullanılan yöntemmiş. Viticella ya da Vitalba gibi çabuk çimlenen tohumlarla üretilen gövdelere, diğer Clematis'ler aşılanıyormuş. Bir süre sonra yeni Clematis kök yapısını ele geçiriyormuş. Denemeye değer.
Saygılar,

Terra

Terra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön