View Single Post
Eski 22-08-2011, 14:22   #390
Uzaylı
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Uzaylı, bahçenizde yapmış olduğunuzu söylediklerinizin içinde yanlış bir şey yok. Hastalık türü şeyleri bakarak tesbit etmek gerçekten kolay değil.

Yeşil malzeme bulabildiğiniz müddetçe sıcak kompost yapmak çok pratik ve çok hızlıdır. Söz gelimi, kuru keçi gübresi bulabiliyorsanız, yeşil malzeme ile yanmış, kurumuş keçi gübresini uygun bir oranda harmanlayıp kompost yaptığınızda hem gübreyi bir bakıma patojenlerden arındırıp iyi yanmamışsa bile olgunlaşmasını sağlıyorsunuz, hem yeşil malzemeniz kompostlaşmış olur, hem de vardıysa yabani ot tohumlarını bertaraf etmiş olursunuz. Sonunda, değerli ve besleyici, çok yüksek oranda organik maddeye sahip gübreniz olur.

Uygun bir şekilde örnek alarak toprak tahlili yaptırmanız, bundan sonraki süreçte yapmanız gerekenler hakkında size yön verir.
Sayın Meyvelitepe çok teşekkür ederim. bahçemizin bulunduğu köyde sürü halinde keçi yetiştiren bir kaç kişi gördük. Biri ile tanışık olduk artık ama sorduğumuzda ben sık sık temizleyip yan komşumun bahçesine atıyorum, bir nevi sözüm var, ayıp olur dedi. Ama rutin bir alışverişe döndürebileceğimiz bir keçi yetiştiren bulsak çok güzel olur. Bizim için pratik olur. Eşimin söylediğine göre, bizim kompost çukuru tahminen 6m2 ve bir metre derinlikte imiş. Artezyen devir daim çukuru idi, kompost için kapattırmadık. Geçen sene ağustos ayından beri doldurduğumuz otlar çürüdükçe çöktü ve çöktükçe üzerine şimdiye kadar tahminen 2 kamyon kadar yabani ot, zeytindalı,meyve sebze artığı yığdık. Üstteki otlar yeşil ama eşim en altı geçen kışta yağmurların da sayesinde çok güzel olmuştur üst kısmı ayırıp alt kısmı kulansam mı diye düşünüyor. Tohumlu olabileceği düşüncesi ile su deposuna karıştırıp, süzerek sulama fikri var. Sizce bu iyi bir yöntem olur mu? yeni çukur açtırıp, keçi gübresi için de bir araştırma yapsak iyi olur sanırım.

Sizce çukura dolmuş otlardan şimdi faydalanabilir miyiz? Yoksa üzerini toprakla kapatıp 6 ay beklemeli diyorlar böyle mi olmalı?

Uzaylı Çevrimdışı   Başa Dön