View Single Post
Eski 20-08-2011, 01:54   #386
Uzaylı
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Sayın Halil Önen; Çok teşekkürler...

Sayın Meyvelitepe; Tamam, tarif ettiğiniz gibi tohum çimlendirme denemelerini yapacağım.

Eşim ve ben toprak ve ürünler konusunda daha yolun en başındayız diyebilirim. Sürekli araştırıyoruz ve sürekli uyguluyoruz. Bu işi kendi imkanlarımızla büyük özveri ve hevesle yapıyoruz. Ancak gıda ürünleri ile oynanan oyunlar nedeni ile bir şey kullanmaktan korkuyoruz. Amacımız gerçek anlamda sağlıklı gıda tüketmek ve başarırsak zamanla satabilmek te tabi... Organik tarımda kullanılıyor denenleri dahi kulanmaktan çekiniyoruz. Bu ülkede her şey olabiliyor biliyorsunuzdur. Bahçeye bu güne kadar hayvan gübresinden başka bir şey kullanmadık. Bize eski gübre dense de kullandığımız gübrenin de eski gübre olmadığını düşünüyoruz artık. Hal böyle olunca, hiç bir şey kullanmayınca bitkiler hastalık kapabiliyor. Meselâ eşime geçtiğimiz sezon "baklalar hastalık kaptığı için çabuk bitti" dedim. Eşim "hayır onlar ömrünü doldurduğu için yanık gibi duruyorlar, yani ölüyorlar" dedi. Yani onu bile daha tam ayırdedemiyoruz. O derece acemiyiz. Tüm bunlara rağmen verimli bir toprağımız ve çok güzel olduğu söylenen suyumuz var. Henüz tahlil ettirmedik. ürünler de şansımıza oldukça güzel oldu. Ama ne yazık ki bitkiler bu yaz zararlılara ve hastalıklara maruz kalmaya başladı.

Kötü mü yaptık bilmiyorum ama bakla bezelyeyi ve kalan ıspanağı toprak yüzeyinde kurumaya bıraktık. Zamanla toprak yüzeyinde neredeyse yok oldular. tamamen plansızlığımızdan oldu. Yani bunlar komposta katılmadı. Hastalık olmadığını düşünüp, tohum aldığımız tüm ürünlerin bitkilerini de komposta ilave ettik. Yani bitki namına ne varsa komposta ilave ediyoruz. Evde de sadece meyve sebze artıklarını attığımız ayrı çöp kovamız var. Başından beri hiç üşenmeden her seferinde onu da taşıyıp, komposta ilave ediyoruz. Ben biraz evhamlı birisiyim. Bitkileri yakmaya başlarsam, hepsinden şüphelenmeye başlayacağım. Halbuki eşim buna riayet etmez.

Bu işi ne derece doğru yapıyoruz onu da bilmiyorum. Sadece araştırdıkça uygulamaya çalışıyoruz.
Çok şey araştırıp hepsini uygulamaya çalışınca da, daha pratiğe oturmadan bir kısmını unutuyoruz. Sıcak kompostu tekrar incelemeliyim.

Ağaçlar net'i üye olmadan bir yıl öncesinden beri takip ediyorum. Sizi de buradaki ve sitenizdeki yazılarınızdan tanıyor gibiyiz artık. Yazılarınızdan pek çok şey not almıştım. Hatta bazı sayfalarınız bilgisayarda sık kullanılanlar kısmında ekli. Verdiğiniz tüm yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim.

Uzaylı Çevrimdışı   Başa Dön