View Single Post
Eski 15-03-2007, 15:42   #11
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Sevgılı Tourkana

Ağaç hoş lakin eğer fotolar beni yanıltmıyorsa, yakın çekim yaptığın bir çalışmada çözünürlük de aldatıyor olabilir.Aşı macununu kesik yerlere sürülmüş gibi geldi yanılıyor olabılırım.

Bunu şunun için yazdım ibreli ağaçlarda kendine ait bir özsu yani reçine bulunur. Bu kesilen yerden sızar ve hava ile temasında sertleşerek bır kabuk oluşturur.
Neyse, dönelim diğer konuya, iiki gövdeli ağaç çalısmanızda ana gövdeyi çok açıkda bırakmışsınız. Yani tüm dallar ağacın üst kısmında kalmıs.

Bonsai de en önemli incelik bir fidanda ya da yamadoride yaşlı bir ağaç görünümü oluşturmak için fidanda yaşlı bir ağacı görmek gerekir. Bu işlem hızlı değil, yavaş yapılmalı yani önce ağacınızı kafanızda tasarlayın. Sonra bonsai için tek bır bakıs açısı seçin. Bu bakış açısını belirlemek içinbakış yönüne bir işaret çubuğu dikin.

Bundan sonra ağacınızın dallarını budarken her yapacağınız kesımde, hangi dalı kesip, hangı dalı telleme ile kontrol edebileceğinize bakın. Birr fidanda oran, ölçü küçültmek yani, şekil vermek bir denge kuralına bağlıdır. Kural uygulanmaz ise ağac dengesiz durur ve yanlış kesiminizi onarmanız için kesilen dala yeni bir dal aşılamanız gerekir. Bu da sizi iki yıl kadar geriye götürür Bu yüzden dolayı;
Fİdandan bonsai yapımında kurallar:

1. Seçtiğiniz fidanın bol ve sık dallı olmasına dikkat edin.

2. Seçilen fidanın kök bölgesindenuç kısmına doğru incelen bir govde yapısı olmalı.

3. Mümkünse seçilen fıdanın satın aldıgınız saksıda saksı değişim süresinin gecmiş olmamasına dikkat edin. Bu sayede kalın bır alt govdeye ve ustte gelişmiş kök yapısına sahip bir bonsainiz olsun.

4. Mümkünse, önce fidanı aldığınız saksıda budamasını yapın.Bır süre bekleiın.

5. Saksıya dikim sırasında, dogru zamanda dikimi gerçekleştirinve yüksek boylu ağacınızı saksıya tele sabitleyin.

6. Tellemeyi bahar aylarında yapın ki ağaç daha esnek olacagından dalların içinde kırlıma olmasın.

7. Ağacınıız saksının tam ortasına değil de, biraz daha kenara yakın dikin.

8. Aşırı uzun boylu ağaçarda sizi rahatsız eden kısmı kesip atmak yerine jin tekniği ile köreltin ya da, kesin ve onun hemen altındakı dalı yukarı doğru dikerek yeni bir boyut kazandırın.

9. Ağacı diker dikmez direk güneş ışığına ve şiddetli rüzgara karşı en az 1 hafta da koruyun.

10. Ağacı diktikten sonra kidört hafta kesinlikle ağaca gübre vermeyin. Bu cok onemlıdır ve hata kabul etmez

11.Fidanın kendı saksısında yapacağınız budama siziboyutu konusunda ya da yuksekliği konusnda yanıltır.
Bu yuzden dolayı budamaya başlamadan önce köklerin nereden başladığını görün çünkü toprak seviyesine göre orantıladığınız budama sonrası fidanı bonsai saksısına alırken bir anda ağacınız daha yüksek bıir yapı kazanabilir. Varsa fıdanıiki hafta öncede üst kısmındaki toprağı seviye olarak kök baslangıcına kadar kademeli azaltın ki ağaç bocalamasın , sizde rahat bir şekilde doğru orantı ile budamanıza başlayın.

Bu teknıkleri herkes okumuştur, ya da bılgısı az da olsa vardır.

Benım burada yaptığım şey eğer bu kurala bu disipline uyarsanız, beş yılda sergilemeye değer bir bonsai yetiştirmek yerine iki yıl gibi süredesergileyebileceğiniz bir bonsai sahibi olmanız adınadır.
İyi çalışmalar dilerim

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön