Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli
Sn. narhanımcık,
Böceklerin olduğu bir fotoğraf çekip, buraya yükleme olanağınız var ise, uzman arkadaşlar daha net bilgiler verirler.
Benim'de bir kez başıma çilek saksımda böceklenme olmuştu (ne böceği olduklarını bilmiyorum). Ben kesinlikle zehir kullanmadığım için, o saksının toprağını bir poşete boşaltıp, üzerine yarım litre sirke karıştırarak, çöpe atmıştım. Sonra saksıyı iyice yıkayıp, yeni toprak doldurup, bitkimi tekrar dikmiştim. Bir daha, o saksıda böceklenme görmedim.
Yalnız, böcekten böceğe fark olduğu için, sizinkileri eğer fotoğraf ile gösterebilirseniz, çok iyi olur.
Not: Böceklenen saksımı, başka birinden topraklı olarak almıştım. O nedenle saksının içinde, aldığım yerden gelmiş olabilirler. Sizde, saksılarınızın böceklenen toprağını, yeni toprak ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu yöntem, zehir kullanmadan uygulanan doğal yöntemlerden birisidir.
Aynı böceklenme sorununu, nanelerinizde'de yaşıyorsunuz sanırım (Nane bölümünde sormuşsunuz).
|
Merhaba,
Zehir kullanmak benim de tercihim değil ancak nanemin durumu karşısında arapsabunlu solüsyonun kâr etmeyeceğini düşündüğümden uygulamak zorunda kaldım. Sonra hazırlamışken çileği de ilaçlayayım dedim, onun da yapraklarında ve toprağında böcekler vardı çünkü. Bundan sonra tesbih ağacı tohumu ve çok acı biber edinip acil durumlar için hazır tutacağım. Ve daha soğukkanlı olmam gerek tabii, çünkü böcekleri görünce derhal onlardan kurtulmak istiyorum. Halbuki zehirle verdiğim zarar belki daha fazla

(
Toprak değişimi meselesine gelince, balkonuma çok yakın ağaçlar var, böceklerin oradan geldiğini düşünüyorum çünkü nanemin toprağını kendim hazırlamıştım, temizdi. Çileğimdeki böcekler de nanedekilerden farklı. İlaçlamayı yaptığım gün balkonu da arap sabunlu suyla yıkadım, belki böcekleri balkondan kaçırır diye. Şimdilik ortalıkta görünmüyorlar.
İşin komik yanı, Adapazarı'nda her yer orman, bahçe ve fidanlık olmasına rağmen temiz toprağı nerden bulacağımı bilmiyorum. Gidip apartmanımızın bahçesinden, ormandan filan alsam yine böcekli olabilir, daha önce bir fidanlıktan aldığım topraktansa pek memnun kalmadım doğrusu.
Anlayacağınız böceklerle başım dertte. Bugün Fittonia'mdan da pamuklu bit ayıkladım birkaç tane. Arap sabunlu karışıma devam. Günümün yarısı evdeki on kadar bitkimle uğraşarak geçiyor neredeyse. Oysa yazmam gereken bir tez var. Yakında onlara iyi bakamadığımdan evlatlık vermeyi filan düşüneceğim sanırım