Sayın sındırgılı öncelikle size çok geçmiş olsun demek isterim. Umarım herşey yolundadır.
Ben de yukarıda yazıldığı gibi bahsi geçen bahçıvanlık kursuna sayın sındırgılı ile aynı dönemde fakat farklı mekanlarda katılmış bir kursiyerim. Kursu da başarı ile bitirdiğim için önce matematikçiyim sonra peyzaj bahçıvanıyım.
Gözümden kaçmış olacak ki bu kurs hakkında bilgi talebi isteyenleri görmedim. Yoksa bildiğimi paylaşmaktan asla kaçınmazdım. Özel olarak, bitirdiğimiz kurs olan ve Ağaç. A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilen "peyzaj bahçıvanlığı" kursu hakkında tecrübelerimi aktarmak isterim.
Ağaç A.Ş., İBB' ye bağlı bir kuruluştur. İstanbul' daki tüm park, bahçe ve peyzaj işleriyle ilgilenmektedir. Yani çalışma alanı çok geniş ve profesyonel bir kurumdur. Başarılı kursiyerlere verdiği sertifika milli eğitim onaylı ve heryerde geçerliliği olan bir belgedir. Sadece katılım belgesi değildir. Başarılı kursiyerlere iş olanakları sunmaktadır.
Kurs biri Eylül diğeri Şubat aylarında olmak üzere yılda iki kere düzenlenmektedir. Kurs süresi 3 aydır. Dersler sabah 8:30 akşam 4:30 arası olmak üzere 8 saat ve haftada 3 gün (Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe) yapılmaktadır. Toplam 33 ders vardır. 34. derste yazılı ve sözlü sınavla başarılı olanlar belirlenir. Kursa 4/5 oranında devam zorunluluğu vardır. Yani aşağı yukarı 33 dersten 7 tanesine mazeretsiz devam etmeyenlere sertifika verilmez. Sadece katılım belgesi alırlar.
Dersler bilgisayar ve projeksiyon destekli sınıflarda, konusunda uzman hocalar eşliğinde yapılır. Öğretim yaklaşık 12 farklı derste sağlanmaktadır. Bunlar; Toprak, Gübre, Çim, Seracılık, Sulama, Hastalıklar, Çevre, Makina ve alet, Meyvecilik, Süs bitkileri, Dikim faaliyetleri, Budama ve Peyzaj' dır.
Hem teorik hem de uygulama şeklinde öğretim vardır. Motorlu tırpandan aşı bıçağına kadar her türlü makina ve alet kullanımı bizzat tecrübe edilerek öğretilmektedir. Ayrıca ekme biçme faaliyetleri, aşı çeşitleri veya budama faaliyetleri arazide gösterilerek yapılmaktadır.
Bunların yanında İstanbul içindeki çeşitli parklara, fuarlara, Yalova' daki seralara geziler düzenlenmektedir. Kursta herhangi bir ücret alınmadığı gibi öğle yemekleri de verilmektedir.
Sonuç olarak, ben bu kursa katıldım ve rahatlıkla herkese tavsiye edebilirim. Kursa emeklisi çalışanı, kadını erkeği, yaşlısı genci her çeşit insan katılmaktadır. Aklınıza gelebilecek her meslekten insan vardır. Postacı, berber, öğretmen, mühendis, mimar, bahçıvan, yönetici, ev hanımı, şoför vs. Yani demem o ki kurs bitkilerle alakalı bilgiler edinmenin yanı sıra sosyal bir faaliyet özelliğide taşımaktadır. Güzel dostluklar kurulabilmektedir. Tabi ki güzel bir meslek edinmenizi sağladığı gibi çevrenizdeki bitkileri tanımanızı ve onları anlamnızıda sağlamaktadır.
Ben bir çok şeyi yazmaya çalıştım ama yinede merak edilen bir şeyler varsa sorabilirsiniz. Ben aklıma gelen bir kaç soruyu hemen cevaplayayım;
-Kurs hafta sonu olmaz mı?
Olmaz. Sebebini de isteyene açıklarım.
-Eylül ayı için kayıtlar başladı mı?
Çoktan bitmiştir. Acayip rağbet var.
-Kurs yerleri neresi?
Biri Avrupa diğeri Anadolu yakasında olmak üzere iki yer var. Avrupa' daki Eyüp' te park ve bahçeler müdürlüğünde. Diğerine sayın sındırgılı gitmişti. Yerini bilmiyorum. Ağaç AŞ.' nin sitesinde yazıyor.
-Nerden bilgi alabiliriz?
Google' a Ağaç A.Ş. yazın ilk sırada çıkan link yardımcı olur.
Birkaç fotoğrafla da anlattıklarımı somutlaştırırsam;
Makina ve alet kullanımı dersi (Tüm aletler kursiyerler tarafından kullanılıyor)
Budama dersi (Bahçedeki ağaçlar kursiyerler tarafından budanıyor)
Karaca Arboretumu (Karaca ağaç müzesi - Yalova)
Anıt ağaç restorasyon gezisi (Topkapı Sarayı)
Karaca Arboretumu