View Single Post
Eski 17-08-2011, 13:49   #5
AÇakıcı
Ağaçsever
 
AÇakıcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 98
Konu hakkında akademik makaleler buldum fakat resimler maalesef silinmiş;
Burada alçılı kerpiç anlatılıyor fakat biz eski yöntemle yapacaksak bile buradaki anlatım yeterli. eski yöntemlerde toprak sap, saman, ot, saz, gibi lifli malzeme ve su ile karıştırılır. ayakla iyice çiğnenir ve sakız kıvamına getirilir. küçük bir tepecik yapılır ve 3, 4 gün toprak mayalanmaya bırakılır, daha sonra ıslatılarak kalıplara dökülür. çamur kalıba döküldüğünde iyice sıklaştırmak için üstünden bastırılır. kalıplardan çıkarılan kerpiçler hiç oynatılmadan olduğu gibi yerde bırakılır. bu nedenle düz ve geniş bir araziye ihtiyacınız var. kerpiçlerin üst kısmı ve yan kısımları bir bez ile silinerek parlaklaştırılır. kalıplar her defasında yıkanırsa iyi olur. kurumaya bırakılan kerpiçler üst üste dizilmezler. yerlerde sere serpe bırakılırlar. bir iki gün sonra gelinir ve ters çevirilerek alt kısımlarının da kuruması sağlanır. bu şekilde 4, 6 güne kadar hava durumuna göre kurur. kerpiç yağmursuz ve çok sıcak günlerde yapılmalıdır. beyaz, sarı çok killi topraklar tercih edilmelidir.

geleneksel kalıplar 1 ana 2 kuzu şeklindedir. şu şekle benzer; |=

http://www.kerpic.org/alker03doc_03.htm
http://web.itu.edu.tr/~isikb/alker03doc_01.html

sayın deretepeorg'un tavsiye ile bir başka kerpiç yapımı buradaki yere dökülen kerpiçler ev yapımında kullanılanların iki katı kadar, ayrıca ev yapımında dikdörtgen kerpiç kullanılıyor burada ise kare. ev yaparken dış duvarı olabildiğinde kalın örüyoruz. 35cm kerpiç düşünün ve bunu iki sıra içe dışa doğru ördüğünüzde 70cm dış duvar yapar. iç duvarları ise sadece 35cm kalınlığında örebiliriz. kerpiç evlerin en güzel yanlarından biri de cam kenarında duvarınızın üstünde oturabilmeniz hatta yatabilmenizdir ) bu nedenle pencereleri çok yükseğe koymayın 1mt yükseklik yeter pencereleri dışa koyun ki duvar boşluğu içeride kalsın.
http://www.hattuscha.de/turkce/surrekonstruk.htm
http://www.bogazkale.gov.tr/sur_03.html

kerpiç evler çok sağlıklıdır. depremde esnekliği nedeni ile dayanıklıdır. dış duvarları cıvık ve kireç katkılı çamur ile 5, 10cm. kalınlığında sıvarsınız, kireç sürersiniz. böylece yağmura dayanıklı duvarınız olur. kerpiç evler yazın serin kışın sıcak olur.

AÇakıcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön