View Single Post
Eski 17-08-2011, 03:30   #584
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sayın acemi caylak, bahsedilen tarihte SunShader varmıydı?

O tarihlerde bana da sorsanız aynı cevabı verirdim,

Bundan ne çıkarılmaya çalışılıyor anlamadım.
Sevgili Lilium,

O tarihte Sunshader yoktu. İnsanlar fiyatların ateş pahası olduğunu söyledikten sonra ayrıntılı araştırmaya girildi. Mesajın tarihi Mayıs ve ilk kaolin denemelerinin yapıldığı dönem Temmuz ayı. En azından 2 ayda uyanmışız.

Araştırmalar sonucu görüldü ki Engelhard yeni bir şey keşfetmemiş. Gerçek Sun-Guard üreticisi Don Aluisi 40 yılın üzerinde bu işi yapıyor. Sadece patent kurumunu yanıltmışlar ya da patent kurumunun sadece büyükleri kollaması olayı var. (Aynı olayın benzer örneklerini Organik Tarım nereye gidiyor başlığında da verdim. Olay sadece kaolinle de sınırlı değil. GDO'lu tohumlar ve yiyeceklerde de bir sürü oyun dönüyor. Hatta kaolin olayı onların yanında çok masum kalır.) Yani denetleme yapması gereken kurumlar, denetleme yapılması gereken şirketler tarafından yönetiliyor. Maalesef tek amacı kar olan tekeller için her yol mübah. Çünkü bu kurumlarıda onlar yönetiyor.

Bu tartışmanın başından beri söylediğim gibi "her türlü inert toz kullanılabilir" sözümün arkasındayım. Yani illede kaolin kullanmak zorunda da değilsiniz. İlle de 2 mikron altında da olmak zorunda değil. Onların iddia ettiği gibi ve aynı iddiayı yüzeysel araştırmayla buraya yazanlar gibi fotosentezi de engellemez. Merak etmeyin yaprakların altı tam kaplanmadığı sürece fotosentezi engellemez. Çünkü kara bitkilerinin nerdeyse hepsinde stomalar yaprakların altındadır. Önemli olan ilaçlama pompasıyla atılacak kadar ince olmasıdır. Forumda ve gezdiğim bir çok yerde gördüğüm kadarıyla insanlar zaten başka ürünleride kullanıyorlar. Örneğin Ömer Tuncer geçen yıl kaolinle alakası olmayan bir ürün kullanmıştı. Hiç bir zararlı etkisinide görmedi.

Bu konuda çok somut bir örnek vereyim. Buradaki tartışmalarda veya sorularda da zaman zaman dile getirilen fotosentezi engellemeyi Engelhard dökümanın bir yerine koymuş. Mister Glenn ve Amerikan Tarım Bakalığı uzmanlarının ortaklaşa hazırladıkları bir döküman bu. Orada tam cümleyi anımsamıyorum ama, "Yoldan savrulan tozların fotosentezi engellediği" şeklinde bir ibare var. Yine yabancı forumlarda da buna benzer tartışmalarda Mister Glenn'in yazdığı bir mektup dolaşıyor. Sözde Engelhard'in ürününün dışında kaolin kullanan birisi bütün elma ağaçlarını kaybetmiş. Ama hangi çiftçi olduğuna dair somut bir bilgi yok. Yani bilimsel dedikodu.

Oysa başka bilim adamlarınında bu konuda araştırmaları var. Ancak 1–10 μm büyüklüğündeki tozların yaprak yüzeyinde metrekarede 5-10 gr civarında olması durumunda fotosentezi engellediğini söylüyorlar. (Kaynak: The effect of dust on photosynthesis and its significance for roadside plants, J. R. Thompson, P. W. Mueller, W. Flückiger† and A. J. Rutter) Üstelik bu araştırma Engeldard'ın dökümanında referans bile gösteriliyor. Ancak olumsuz yönü öne çıkarılarak.

Kısacası bilim adamları da masum değil. Kimin finanse ettiğiyle ilişkili olarak sonuçlar değişebiliyor. (Sözüm bütün bilim adamları için geçerli değil.) Hiç kimse artık beni ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) veya Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) nin bütün belgelerinin doğru olduğuna ikna edemez.

Sonuç olarak Sunshader'in en büyük başarısı fiyatları düşürmek ve benim nezdimde başka alternatiflerinde olduğunu insanlara göstermek oldu. Biz olmasaydık hala sadece 2 firmanın ürünü satılıyor olacaktı ve birileri Sunguard reklamı yapmaya devam edecekti. Dikkat ettiniz mi bunların önerdiği ürünler hep fahiş fiyatlı ürünler. Üstelik elde edilmeleride çok kolay olan ürünler. Size bilimsel sosla süsleyip pazarlamayı çok iyi biliyorlar. Bu satırları okuyanlar bundan sonra en azından bunların önerdikleri ürünlere balıklama atlamayıp alternatifleri de araştıracaklar. İşin özü burada.


Düzenleyen acemi_caylak : 17-08-2011 saat 05:33
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön