View Single Post
Eski 15-08-2011, 00:00   #451
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Sayın eğinli eğer dikim zamanında bodur fidanları 95 cm mesafeden kesdiyseniz ve liderli bir terbiye sistemi kullanıyorsanız çıkan sürgünler 1-2 cm olduğunda en üstteki lider sürgün bırakılır daha sonra avucumuzun içine gelen 2,3,4 ve 5. sürgünleri alıyoruz. Bu durumda siz ağaçlar yapraklarını döktükten sonra birinci katı oluşturacaksınız. Yani tam bodur elma fidanlarında amacımız ilk 3 yılda ağacın çıkacağı mesafeye (3-3,5 m) ulaşmasını sağlamak ve ağacın gelişeceği taban alanını tamamlamak. Ağacın uzunluğu boyunca geniş açıyla çıkan asgari 20 tane yatık dallar elde etmek.

Ancak budama ve terbiyenin profesyonel bu işte uzman ya da deneyimli kişiler tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ben kendim de teknik elemanım. Gittiğimiz bahçelerde gene 1 yıllık yarı bodur fidanların budamasını en az 3-5 defa anlatıp kalan kısmını çiftçinin yapmasını söylediğimde yanlış yaptığını gördüm. Hatta bazı liderleri bile kesmiş ve ağacın üzerindeki meyve gözlerini de koparmış. Bu yüzden bir daha çiftçinin eline makas vermemeye karar verdim.

Bu yüzden dediğim gibi budama ve terbiye işleminin işin uzmanı kişiler tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum. Biz teknik elemanlar olarak bile her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Kitaplarda geçen bazı bilgilerin modern meyvecilik konusundaki son yıllardaki gelişmelerle değiştiğini görüyoruz.

Ahır gübresi iyice yanmış olmalı. Yani her meyve üreticisinin bir gübre çukuru da olmalı. Burada yanmayı sağlamak için içine bir miktar ticari gübre de eklenerek gübrenin sıcaklığının belirli bir sıcaklığa ulaşması sağlanmalı. Taze gübreyi özellikle kök bölgesine yakın verirseniz oradaki kurtlar ve canlılar meyvenin köklerine zarar verebilir. Bu yüzden cevizde olduğu gibi fidanın 1 metre etrafına açılan bir çukura verilebilir diye düşünüyorum. Zaten bodur fidanlar için damlama sulama sistemi vardır. Ticari gübreleri de suyun içinde eriterek sulama ile beraber verebilirsiniz.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön