Alıntı:
Geçen sene toprakla ilk haşır neşir olmamıza rağmen, bu bizde adeta tutkuya dönüştü. Şimdi ne yazık ki evde ya da başka bir yerde duramıyoruz. İllâki bahçe diyoruz.
|
Sevgili uzaylı, Bir kaç kişide görebildiğim hırsı, başarma azmini sizde de görebiliyorum. Ben inanıyorum ki, sizin önünüzde dağlar olsa deler geçersiniz, Bunu siz değil, duyduğunuz doğa sevgisi, heyecan, arzu ve isteğiniz başaracak, sizde Kendimi görebiliyorum, benim de ilk heyecanım böyle başlamıştı, aynı sizdeki gibi, Ama önce toprak almalıydım, toprağa ihtiyacım vardı, ve aldım, (ne tesadüf benim bahçemde 3200 metre kare) Aynı sizdeki duyguları heyecanı duyarak başladım, ama sizden biraz daha şanslı olarak, babam çiftçiydi, çiftçi çocuğu olarak çocukluğum tarlalarda geçti desem doğrudur, o nedenle toprağa çok da yabancı değildim, az çok biraz bilgim vardı, ne nezaman ekilir toprak nasıl işlenir, kısaca on oniki yaşında bir çocuğun beş ton domatesi tarladan nasıl taşındığını, tütünün nasıl yetiştiğini, pancarı, mısırı, fasulyeyi, nohut'u, buğday demetinin nasıl bağlandığını, mandayı, ineği, malağı, kuzuyu, Hayvan dışkısından nasıl tezek yapılıp yakılır, (Afedersiniz) öküzün nasıl öküz olduğunu, biliyordum.
Ama bahçe dediğin zaman o bambaşka bir şey.
İnanın takma akıldan akıl olmuyor, rahmetli babam (nur içinde yatsın) öğretmeye çalışırdı ben kaçardım o zamanlar, ne zaman ki içime bu duygu, bu aşk, bu sevgi düştü, en güzeli öğrenmek bilgilenmek deyip iyice araştırmaya başladım, tezler kitaplar makaleler nerede en ufak bir şey bulsam alır okur ve pratik bilgimle elekten geçirir en doğruyu saptamaya çalışırım, en büyük avantajım çocukluğum da almış olduğum pratik bilgiler, keşke babaçığımı biraz daha dinleseymişim.
Dedim ya sizde kendimi görebiliyorum, zamanla örnek bir bahçe yarataçağınıza hiç şüphem yok, kolaylıklar başarılar dilerim, en güzeli içinizde olan doğa sevgisi hiç bitmesin daima yeşererek fışkırsın.
"Bahçe ile uğraşmak oldukça zormuş. Ama bir o kadar da keyifli... İnsan başardıkça daha çok şey denemek istiyor. Galiba sonu yok bunun."
Bahçe kemanın telleri gibidir, istersen çok hoş, çok güzel, bir şarkı çıkabilir. İstersen güzel bir oyun havası da çıkabilir. İstemezsen berbat bir şarkı çıkar.