Sn memet
Sulama işlemi benim için yıllardan beri önemli bir sorundur. Saksı olsun bahçede olsun toprağın üstü kuruyunca bitkiyi susadı sanıp erken sulama hataları yapardım. Biraz da bitkinin üzerine gereğinden çok titizlenmekten kaynaklanıyor. Açıkçası erken sulama benim bir hastalığımdı.
Bunu önlemek için basit bir nemölçer cihazı aldım. Bahçenin su isteyip istemediğini bununla kontrol edip sulama yapıyorum. Yine de içim içimi yiyor aman sulama gecikmesin diye çırpınıyorum.
Yıllardan beri verim alamadığım başta sellukanın optimum sulanması için dikkat ediyorum.
Mayıs ayında toprağı bir çuval koyun gübresi ile bir kaç kez belleyerek zenginleştirdim. Kabarttım havalandırdım diktim. Şu anda boyları 3 metreyi bulanlar var. Işık ihitiyacında aldanmayayım diye 10 fideyi, değişik yerlere diktim.
Bir ara kırımızı örümceğe yakalananlar oldu hemen hepsini ilaçladım, hastalık söndü, yapraklar yeşil ve çok. Hatta birini 2 metere boydan kestim yan dalları versin diye, verdi de.
Gelecek yıl bir iki karış boya ulaştığında tepesini kopartıp erken yan dallar vermesini sağlasam nasıl olur diye, sizin gibi deneyimlilere sormak istiyorum. Koparmayınca hiç yan dal vermeden 3 metre ip gibi uzayıp gidiyor.
Sık sık gübreleme gerektiğini biilmiyordum. Toprak oldukça gübreli. Azotlu versem çiçek açması hepten gecikir, fosforlu versem çiçeğe geçer ama bitkinin sağlığı bozulur mu bilmiyorum. İmdat der gibi deneyimili dostlardan bilgi bekliyorum. Önerilere uyarım...
Saygılarla...
|