View Single Post
Eski 12-08-2011, 23:33   #377
Uzaylı
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Yabancı otları baskılamanın en iyi yöntemi fii ekmek... Fii yabancı ot çıkışını engeller.

Tarlanın işlenmeyen kenarlarına ekilebilir. Bu aynı zaman da zararlılar için avcı böceklerin üssü olacaktır.

Meyve ağaçlarının 1 m. kadar uzağına ekilebilir. Yaş iken ya da kuruduğunda tekrar toprağa sığ olarak belki çapa makinesi ile karıştırılarak devamlı çıkması sağlanır.

Fii nin azot fiskesinden de yararlanılır.


Yabancı otları küçük iken kesmek ya da sığ çapalamak ve kesilen otları toprak üzerinde bırakmak da bir yöntem. Kesilen yeşil 'o' otun yaprakları kendisine de düşmandır. Aynı otun tekrarlamasını azaltır.

Sebzeler için ise çapalamaktan başka çare yok gibi... _ ki zaten en az iki defa çapa yoksa sebze büyümüyor.

Kolay gelsin. Saygılar.
Sayın Halil Önen; Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bizim arazinin yarısı meyve bahçesi, diğer yarısı bir kısmı sebze bahçesi, bir kısmı ev, depo, sulama havuzu çiçekli alan, otopark olarak yapılanacak inşallah.

Mesajınızdan sonra eşimle fiği nereye ekeriz diye biraz düşündük te işin içinden çıkamadık açıkçası...

Bizde her türlü yabani ot alabildiğine çıkıyor. Meyve bahçesi olacak alanında da diğer alanda da bölge bölge ayrıkotu, semizotu, yapışkan ot dedikleri o başımın derdi ot, kaynaş, pıtırak dedikleri ot, dolu çıkıyor. Biz ise sadece bunları ekili alanlarda sökme yöntemiyle başetmeye çalışıyoruz.

Tavsiyenizden sonra eşimle konu üzerinde şöyle beyin jimnastiği yapalım dedik: Meselâ meyve ağaçlarının olacağı kısımda fiğ eksek dedim. "Hem azot bağladığı için bu bitki faydalıymış" dedim.

Eşim de; "peki çapaladıkça çoğaldığı için bu sefer ayrıkla uğraştığımız gibi fiğle başetmeye uğraşmayalım" dedi.

Valla konu hakkında pek birşey bilmediğim için bir şey diyemedim. Beni de, eşime epey düşündürdü.

Yabancı otları kompost yapmak için kuyu için açılmış ama işi bitmiş olan devirdaim çukuruna dolduruyoruz. Ama bazen yorgunluktan o gün kenara yığdımız otları bırakıyoruz. Bazen ihmal edip yerinde kurursa onları toplayıp çukura götürdüğümüzde gerçekten altında ot çıkmadığını ben de görüyorum. Fakat bu da zaralıların çoğalma yeri olacak diye endişe ile yine bahçede birikmiş ot bıraktırmamaya çalışıyorum. Tamamen temizlik psikolojisi. Zaten bir çok bitki alerji yapıyor. Bu sebeple ben söküyorum ama eşim kucaklayıp taşıyor.

Bu bilgiler aklımızın bir köşesinde olacak. Mutlaka bir gün faydası olacaktır. Bakarsınız ileride bir de zeytinlik alırız, ağaçların altına fiğ ekeriz.

Sayfanızda ve diğer başlıklarda verdiğiniz tüm değerli bilgilerden faydanıyoruz. Her zaman devamını bekleriz. Tekrardan çok teşekkürler...

Uzaylı Çevrimdışı   Başa Dön