View Single Post
Eski 12-08-2011, 11:28   #745
tarık şahin
Yeni Üye

tarık şahin's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rasheedsky Mesajı Göster
ataların bir sözü var :''EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMAZ'' fizibilite sadece bi fikir veriri oysaki arazi şartları çevresel faktörler bu işin içine girdiği zaman yaw biz ne hesapladık ne aldık dersiniz. o yüzden hayvancılık büyük bir risktir sadece riskleri azaltabilirsiniz. şap olur aşı yaptırmazsınız hayvan şaptan ölür hayvan brucella olur atık buzağı yapar buzağınız ölür. veya 25 lt süt hesaplarsınız 35 lt süt alırsınız gibi şeyler en iyi fizibilite gözlem dir yani deneyim insan bir şeyde uzman olmak istiyorsa gönül vermeli. siz inekleri bir duygusal bağlı hayvan olarak görürseniz ki ben ilk zamanlar öle görüyordum kaybedersiniz. onlar adete bir makina gibi düşünün sürekli üretim yapıyorlar hem makina yapan hemde ürün çıkartan bir maki buzağı vermesi süt vermesi et vermesi gibi şeyler.o yüzden benden size tavsiye elinizdeki paranın son kuruşuna kadar hayvancılığa girmeyin deneyiminiz yoksa batarsınız.DOST ACI SÖYLER. alın 5 tane hayvan ne yapıyo hangi saatlerde yem yiyo hangi saatlerde yatıyo hangisi yem yemedi hangisi su içmedi yürüyüşü kafası dikmi eğikmi kulaklar düşmüşmü vs. şeyler ben okulu bitirince herşeyi biliyorum demiştim. işe girince her gün bir şey öğrendim dedimki ben boşa okumuşum yine de okumak bize bi taban hazırladı ama sizde gözlem edin bu işi yapanların yanına gidip bilgi alın hayvancılık sınırsız paralı sınırsız cefalı sınırsız zevkli bir o kadarda can sıkıcı ve zevksiz yeri gelir bıkar yeri geldiğinde iyiki bu işi yapıyorum dersiniz. o yüzden diyorum ki hayvancılıkta herşey GÖZLEM ile başlar
Sayın rasheedsky

Öncelikle tevekkül. Benim koyduğum liste sadece bir fikir vermesi içindi. Yoksa bugün değil hayvancılıkla uğraşmak, bakkal bile olsanız malınıza ve etrafınıza dikkat etmezseniz batarsınız. Fakat siz tevekkülle çalışır elinizden gelen bakımı/özeni gösterirseniz sonrası Allahtandır. Arabanızın yağını koymazsanız sonucu bellidir. Hayvanın aşısını/bakımını yaptırmazsanız olacağıınz belli olduğu gibi.

Şu an burada bunu okuyanlar dahil olmak üzere herkese bir sorum olacak. Başarıyı sevdiğiniz işmi getirir. Yoksa yapmak zorunda olduğunuz işmi. Bu tartışma/fikir alışverişi ortamında bulunanların kaç tanesinin gerçekten 10 15 hayvanı var **** öyle bir ortamda sanıyorsunuzki. Burada sizlerin yani bu işi yapanların tecrübelerinden yararlanmak istiyor. Yol göstermenize birikimlerinizi aktarmanızı bekliyor ben ve benim gibi çoğu kişi.

yani deneyim insan bir şeyde uzman olmak istiyorsa gönül vermeli. siz inekleri bir duygusal bağlı hayvan olarak görürseniz ki ben ilk zamanlar öle görüyordum kaybedersiniz. onlar adete bir makina gibi düşünün sürekli üretim yapıyorlar hem makina yapan hemde ürün çıkartan bir maki buzağı vermesi süt vermesi et vermesi gibi şeyler. Bakın bu sizin bir birikiminiz. Ben nacizane bu söze şöyle bir katkıda bulunabilirim. Ya sevdiğiniz işi yapın. **** yaptığınız işi sevmeye çalışın. Ama asla işinizdeki metaya (gömlek,hayvan,araba parçası,makina,personel) bağlanmayın. Yarın olmasada sizin yerine ikame yapacağınız fikir/ürün/kişi/makina mutlaka olmalıdır.

benden size tavsiye elinizdeki paranın son kuruşuna kadar hayvancılığa girmeyin deneyiminiz yoksa batarsınız.DOST ACI SÖYLER. alın 5 tane hayvan ne yapıyo hangi saatlerde yem yiyo hangi saatlerde yatıyo hangisi yem yemedi hangisi su içmedi yürüyüşü kafası dikmi eğikmi kulaklar düşmüşmü vs. şeyler. Tecrübe mutlaka önemlidir. Benim 12 senelik ehliyetim var ama 18 yaşındaki yiğenim benden iyi araba kullanıyor. Velakin siz ve sizin gibi deneyimli ve artık bu işte uzman olmuş arkadaşların bildiklerini aktarması inanınki çok kıymetli şeylerdir. Çünkü tecrübe parayla alınmaz. Benimde arkadaşlara tavsiyem paranızın yarısını veya üçte birini bu işe ayırın. Çünkü hangi iş olursa olsun bir işe başlarken tüm paranızla yatırım yaparsanız ilk rüzgarda yıkılırsınız.

bu işi yapanların yanına gidip bilgi alın İşte bu dediğiniz zor. Çünkü; bir kere cahil adama (okul okumuşluktan bahsetmiyorum) bir şey sorduğunuzda öyle bir konuşurki paspas olursunuz. Buradaki paylaşımcılar ve okuyucular birazda bilimsel yapmak istiyor. şu an siz ve sizin gibilerin sahip olduğu teknik bilgiye (en azından bir miktarına)sahip olmaya çalışıyor.
Tecrübe ise 1 veya 2 sene sene 4-5 hayvana bakmakla belki telef etmekle edinelebilecek bir olgudur.

Şimdi tecrübelerinize dayanarak size bir soruyu tekrar sorayım. Slaj şartmıdır. Çimlendireceğimiz ürünleri slaj yerine kullanabilirmiyiz. yani bu sistemle yem maliyetimizi düşürebilirmiyiz. Tekara sormuş olacağım ama bu sistemi kurduğumda 4 aylık bir hayvan için soruyorum fabrikadan besi yemi haricinde başka bir şey almama gerek varmı. (çorba örneğinize atfen, mutlaka arpadan başka şeylerde yeşillendiririz. buğday gibi bezelye gibi vs.)

Sizin denemeleriniz nasıl gidiyor. (Yorduğumun farkındayım ama öğrenmek öğrendiklerini paylaşmak büyük bir zevktir. Bana Bilgisayar ve yönetimle ilgili her şeyi sorabillirsiniz. Sıkılmadan cevaplarım)

tarık şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön