View Single Post
Eski 11-08-2011, 06:25   #516
skaraca
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Monadenium Ellenbeckii

488 nolu mesajımda Antalya'dan getirdiğim Monadeium Ellenbeckii fotoğrafını yayınlamıştım.

Bu yayın sonrasında bitkinin topraktan yüzeye çıktığı, minik tomurcukların olduğu yerde bitki gövdesinde sanırım bir hastalık veya başka bir nedenle büzüşmeler oluştu. Saksıyı boşaltıp toprağını zararlı olup olmadığı yönünde kontrol ettim, birşey olmadığını görünce tekrar aynı toprağa bitkiyi diktim. Ancak toprak iç kısmında da bitki gövdesinde büzüşmeler başlamıştı.

Bende bunun üzerine kurtarma çalışmasına başladım. Bitkiyi aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü şekilde kesme ve koparma işlemine tabi tuttum.

Name:  IMG_7345  1.jpg
Views: 1247
Size:  66.3 KB

En üstte görünen iki sürgünü (1 ve 2) ana gövdeden ayırdım. Daha sonra ana gövdeyi, toprağın üstünde yeni sürgünlerin üst kısmından başlamak üzere gövdeyi üçe (3, 4 ve 5) böldüm. En çok umutlu olduğum 1 ve 2 tutmadı. 5 zaten hastalıklı olan kısımdı.

3 ve 4 ise en korktuğum kısımdı. Çünkü kesim yerleri vardı, iyi kurutamazsam çürüme buralardan başlayabilirdi. Bir süre kesim yerlerinin kuruması için bekledim ama fazla değil iki üç gün kadar. Daha sonra küçük bir saksıya toprağa aldım. Yine de hemen su dökmedim. Yaklaşık 15 gün kadar bekledim ve sonra toprağı nemlendirmeye yetecek kadar olmak üzere su vermeye başladım. Halen de az miktarda su vermeye devam ediyorum.

Şu anda dört numarada iki yeni sürgün gelişiyor. Toprağını değiştirmek istediğimde köklendiğini gördüm. Üç numarada toprağın hemen iç kısmında bulunan bir yerden yeni sürgün gelişimi başlamış durumda.

Ancak havalar çok sıcak, camdan geçen güneş ışınları cam kenarındaki kaktüsleri yakıyor. Bu nedenle çok dikkatli davranmaya çalışıyorum. Birkaç kaktüsümde bu nedenle zarar gördü. Özellikle bitkileri batı güneşi alan arkadaşlar dikkatli olsun.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön