Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever
Sn Sarıcan
Her şeyden önce, böyle bir aktifleştirme işlemini ticari amaçla yapacak iseniz, sıcaklık, pH kontrollü uygun bir aktifleştirme reaktörünüz ve Gayri Sıhhi Müessese Belgeniz olması gerekir. Bu belgeniz yoksa, böyle bir işlemi ticari boyutta yapamazsınız. (Dikkatinizi çekerim ticari boyuttan bahsediyorum.)
Bu konuyu neden bu kadar eşelediğinizi anlamış değilim ama yine de yanıt vereyim.
Bu sorunuza ben de bir soruyla karşılık vereyim. Siz sıvı enzim yapımında ustasınız artık ve isterseniz, Coca Cola da yapıp satabilirsiz. Şişenin üzerine Coca cola da yazabilirsiniz isterseniz. Sattığınız Cola cola kaçak olur mu? Sahte olur mu? Bence hem kaçak olur hem de sahte. Siz istediğiniz kadar Coca cola firmasıyla üretilen ürünün aynısı olduğunu iddia edin. Yine de ürününüz hem sahte hem de kaçak olduğu için toplatılacaktır. Değil mi?
Ayrıca bir başka konuya daha açıklık getirmek gerekiyor: EM Agriton Ltd firmasının yaptığı aktifleştirme ile müşterilerin kendilerinin yapacağı aktifleştirme arasında bir fark var! (Bu farkı açıklamaya yetkili değilim firmaya sorun lütfen).
Sn Sarıcan
Ben EM'nin kullanılması hakkında burada gönüllü olarak herkese yardımcı oluyorum. EM ürünlerinin şişelenmesi, etiketlenmesi, ruhsatlandırılması ve piyasaya arzı konularında çok daha detaylı yasal bilgi istiyorsanız, lütfen EM Agriton Ltd şirketinin yetkililerine başvurunuz. İlgili şirket EM'yi Türkiyede temsil etmektedir ve tüm bu soruların da muhatabıdır.
|
Yukardaki mesajlara bakılınca sanki benim sahte veya ruhsatsız ürün üretmeye kılıf hazırlıyormuş gibi bir yorum çıkacak. Tam tersine, ben her işin kuralına göre yapılması ve insanların yanıltılmaması konusunda çekincelerimi ortaya koyuyorum.
Ben bu konuyu araştırmaya başladıktan sonra çeşitli vesilelerle mikroorganizmalar konusunu bu sayfalarda tanıdığım için Sn. Doğasever' e de muhtelif zamanlarda teşekkürlerimi ilettim. Fakat zaman zaman takılıyoruz ama ben bu soruları sormak zorundayım.
Sn. Doğasever bu konuda kitap yazacak ve EM1' in aktifleştirmesini en ince ayrıntısına kadar anlatacak ( ki bu aktifleştirme işlemi EM' in diğer web sitelerinde de anlatılıyor.), sonra çıkıp "
EM Agriton Ltd firmasının yaptığı aktifleştirme ile müşterilerin kendilerinin yapacağı aktifleştirme arasında bir fark var!" diyecek. O zaman bende bugüne kadar anlattıkların yanlış ve sakıncalı şeylermiy di? diye sormak zorunda hissediyorum kendimi.
EM1 ile EMA aynı üründür deniliyor. Bunu bir nebze kabullenebilirim ama lisanslı ve ruhsatlı olarak üretilmiş bir ürünün klonlanarak çoğaltılması ve kendine ait olmayan bir ürün etiketi ile satılmasını, ürünün niteliğinin müşteriden tahsil edilen fiyatla belirlenmesini sorgulamak zorundayım. Daha önce de belirmiştim, markete gidip zeytinyağı alırken sızma zeytinyağı mı, yoksa rafine zeytinyağı mı aldığınızı kasada parayı öderken mi anlıyorsunuz?
Ayrıca bir ürünün etiketlenmesi konusunda yüzlerce yönetmelik var. Eğe bunların dışında EM için yapılmış bir yönetmelik varsa bilmek isterim. Bunun için aşağıdaki
25 Mart 2011 Cuma tarihli Resmi Gazete' de yayınlanan 27885 sayılı yönetmeliği okuduktan sonra tekrar bakalım. Eğer kendimiz için bu yönetmelikleri yok sayıp bir yol açarsak bu yoldan herkes geçmeye çalışacaktır. Oysa ki tamda güvene ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyiz.