Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rafet Uzunok
Elimde 2 litre son kullanım tarihi geçmiş süt bulunmakta. Bunları spreyleme sistemi ile domates fidanlarının ve diğer fidanların yapraklarına atmayı düşünüyorum.
|
Sevgili Rafet Uzunok; Elinizde bulunan bu sütleri bitkilere spreylemeniz uygun görülmüyor, lakin bizler için zaman aşımına uğruyan gidalar içinde bizim sağlığımızı bozan bakteriler üreyebilir, bu bakterilerin sağlığımızı bozan toksinleri üretmesi bizler için olumsuz görülsede bu olay topraklar ve bitkiler için olumlu bir durum arz etmektedir.
Bizlerin toprak çalışmalarında birinci sırada toprakların organik yapısını geliştirmede bu mikro canlılara ihtiyaç duymaktayız, bizler için bozulan gıdalarda bu canlılar üremektedir, bize zararlı görülen bu bakteriler ve bitkiler ve topraklar için önemli roller üstlenmektedirler.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rafet Uzunok;
Düşündüğüm işlem sizce doğrumudur, yoksa biriktirmiş olduğum mutfak atıklarının içine döküp soğuk komposta mı kullanayım.
Fikirlerinizi bekliyorum saygılar, görüşmek üzere hoşçakalın....
|
Arkadaşım bozulmuşta olsa sütün içinde yağ bulunmaktadır, yağ bitkiler tarafından sentezlenerek alınamaz, ama bu süt mayalanarak yoğurt halıne getirilmiş olsaydı üzerinde laktik asit bakterileri olacağından, sütün içeriğinde bulunan mineral maddeler uygun ph aralığında ise bitkiler tarfından alınabilirdi.
Siz en iyisi kompostunuza katarak bu organik maddeyi atık olmaktan kurtararak bitkilerin beslenmesi için kaynak durumuna getirmeniz gerçekten hem çevreye hizmet etmiş hemde organik maddeyi israftan kurtarmış olduğunuzdan topraklara hizmet etmiş olacaksınız.
Her türlü bozulan gıdaları halkımız atmaktadır, bu bir organik madde israfından başka birşey değildir, bozulan gıdalarımızı kompostumuza katarsak kompost sürecimizi hızlandırarak aktifleyiciliği arttırmış olmaktayız, aynı zamanda dışardan mikrobiyal gübre arama derdemizde ortadan kalkar.
Küflenen gıdalar üzerindeki küf renkleri bize bazı ip uçları vererek bu mıkro organizmalar hakkında bilgi vermektedir beyaz ve sarı küflerden endişe etmemize gerek yok, lakin yeşil ve siyaha dönmüş küfler bitkilerimize zararlı olabilirler.
Bu durumu düzeltmek için bu renkteki küflü gıda maddelerini havası vakum edlmiş bir kaba konursa yeşil ve siyah küflerin sarı ve beyaza döndüğünü göreceksiniz orada zararlılar elimine edilmiş etkin olan bakteriler baskın duruma gelmiş olduğundan bozulan bu gıda maddesinin kulanımında sakıncalar ortadan kalkmış olmaktadır.
Arkadaşım Rafet Uzunok sorunu biraz açarak cevapladım umarım sizi sıkmamışıdır, konu atıkların değerlendirilmesi olunca ben biraz fazla konuşuyorum, kusuruma bakma niyetim size faydalı bilgiler aktarmaktı, sevgilerimle hep güzel paylaşımda olalım..
