Sera bekçiniz olmazsa başınıza gelecek budur. 28 Haziran' da depolarını doldurup bıraktığım fidelerim döndüğümde bu haldeydi.

Birinci sistemde 2 adet dometes fidesi,

İkinci sistemde ise 3 Adet Yer Kirazı fideleri vardı.
Geldiğimde 1 Adet domates fidesi hariç hepsi kavrulmuştu. Yaşayan domates fidesi ise benim başlangıçta ipe sardığım noktadan itibaren alınmayan koltularla birlikye yedi başlı yılan gibi uzayarak ipede sarılamadığı için yerlere yatmış vaziyetteydi. Bu da şu demek oluyor ki Sera Bekçiniz olsa bile fidelere koltuk almak için berber ve ipe sarmak için bir düzenek gerekli. Ben su eksilmesine karşı sebil sistemi ile damacana ilavesi yapmıştım ama EC ayarlaması yapamadığım için fide gövdesi ince kalmış ve boya gitmiş. Mutlaka EC (Bunu Sera bekçisi hallediyor.) ve pH kontrolu yapılmalı ama bunun yanında koltuk alma ve ipe alma işlemi yapılmalı. Yoksa ya Kudret Bey' in ormanı gibi birbirine yaslanarak Amazon ormanı oluyor ya da benim fideler gibi ipe sarılamadığı yerden eğilerek ve hatta kırılarak kendi ağırlığı ile yere doğru yatıyor ve gelişim sekteye uğruyor.

Yer kirazlarının susuzluktan kavrulmuş kökleri ve bu kavrulmuşluk arasındaki bir salkım hoşluk.

İşte bütün hasat.

Sağlık nedeni ile döndüğüm ve tekrar Altınoluk' a döneceğim için sezonu kapattım ve sistemleri söktüm. Benden bu kadar. Sera Bekçisi olmadan bir daha yaz sezonu fide yapmayacağım. Yaparsam da koltuk alma ve ipe alma derdi olmayacağı için oturak çinsi domates yaparım herhalde. Tabii ki Kudret Bey Sera Bekçisinden klonlarsa.