Merhaba Ali Bey,
Birkaç hafta önce bauhaustan aldığım bonsaimin türünün Çin Kuş Eriği olduğunu öğrendim. Edindiğim bilgilere göre bir iç mekan bitkisiymiş ve kuraklığa karşı hassasmış. Bakımını bu bilgilere göre yapıyorum ancak geçenlerde havalardan dolayı toprağı biraz fazla süre nemli kaldı ve sanırım bu yüzden ağacın gövdesinin toprakla birleştiği yerde bir beyazlık oluştu. Kireç olduğunu düşünmüyorum çünkü içme suyuyla suluyorum. Bir de dallar biraz kuru görünüyor bana, sizce?
Öte yandan toprağına dikkatle bakınca üzerinde çok minik beyaz ve şeffafımsı böcekler görüyorum, hatta ilk baktığımda bir de mikroskobik beyaz solucan görmüştüm, larva gibi. Dün tarım ilaçları satan bir dükkana uğradım, oradaki beye derdimi anlatınca bana konsantre bir insektisit verdi, ürünün adı AYDIN DDVP 550 EC ; içeriği Dichlorvos diye bir madde ve üzerinde "çok zehirli" yazıyor. Sera ve ambar ilaçlaması için ölçüler verilmiş bir de. Adam bana bir litre suya bir-iki kapak atıp sulama ve yapraklara sprey yapın, ne var ne yoksa ölür, dedi ancak ben ondan bitkime zarar vermeyeceğine dair onay alsam da şu an bu ilacı kullanmaya cesaret edemiyorum. Ne dersiniz, sizce kullanmalı mıyım? Ya da başka önerileriniz var mıdır?
Bir de toprak değişimi meselesi var. Bonsaimin toprağı köklerle tamamen tutulmuş durumda olduğundan pek hava ve su geçirmiyor gibi. Sulamayı o yüzden birkaç seferde yapıyorum ama yine de toprak fazla sıkı görünüyor gözüme. Sizce değiştirmeli miyim?
Resimlerini eklersem daha sağlıklı olacak sanırım.
Bu ilk bonsaim ve ona biraz olsun zaman harcamadığım için ölmesini istemiyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkürler.
Düzenleyen narhanımcık : 03-08-2011 saat 15:04
Neden: imlâ.
|