View Single Post
Eski 13-03-2007, 21:24   #6
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Alıntı:
Enerji Sanayi
a) Enerji Sanayi ve Enerji Üretimi: Isparta ili ve ilçelerinin yeterince ve güvenilir bir elektrik enerjisine ulaşması 1960 yılında olmuştur. Isparta ve çevresinin elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla Eğirdir ilçesi Kırıntı köyü sınırları içinde 8,4 Mw gücünde bir hidroelektrik santralının tesisine 1956 yılında başlanılarak, 1960 yılında tamamlanmış ve enerji üretimine başlanılmıştır. Santralde üretilen enerjiyi Eğirdir, Atabey ve Isparta’ya nakledecek 66 kw ana iletim hatları ile indirici merkezler ve dağıtım şebekeleri santralın tesisine paralel yürütülerek tamamlandığı için Kovada I Hidroelektrik Santralından 1960 yılından itibaren enerji alınmaya başlanmıştır.



İlde ikinci Hidroelektrik Santralı yine Eğirdir ilçesi Aşağı Gökdere Köyü hudutları içinde 1971 yılında işletmeye açılan Kovada II Hidroelektrik Santralıdır. Kurulu gücü 51,2 Mw, yıllık üretim kapasitesi 250.000.000 kwh.tır. Her iki santralın da besleme kaynağı Eğirdir Gölü olup, 1990 yılından itibaren Eğirdir Gölünden santrallere su verilmediği için santralar yılın birkaç ayında (Ocak- Mayıs ayları arası) Kovada Gölünde biriken sularla Kovada I HES’de yıllık 4-5 milyon kwh, Kovada II HES’da 20-25 milyon kwh elektrik üretebilmektedir.



Isparta ilinde üçüncü hidroelektrik santralı Aksu Enerji A.Ş’ce Eğirdir ilçesi Çayköy hudutları içinde Çayköy HES olarak kurulmuş ve 1989 yılında işletmeye açılmıştır. Kurulu gücü 16 Mw, yıllık üretim kapasitesi 36 milyon kwh.dır. Besleme kaynağı Anamas Çayının Eğirdir Gölünün takviyesi amacıyla güzergâhının değiştirilmesi sonucu oluşan bir kaynaktır.

Üretim santralleri açısından Haziran 1998 tarihinde Sütçüler Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’ne bağlı 2,3 Mw kurulu gücünde Sütçüler HES ve son olarak da İÇTAŞ AŞ.’ce tesis edilen 27,84 Mw’lık Isparta Mobil Santralı işletmeye alınmıştır.

Isparta il sınırları içerisinde, TEDAŞ’a bağlı bulunan trafo merkezleri Isparta, Kuleönü, Barla, Eğirdir, Göltaş, Keçiborlu ve Ş.Karaağaç’tadır. TEDAŞ dağıtım sistemine enerji transferi bu merkezler aracılığıyla yapılmaktadır. Bu merkezlerden satışa esas olarak verilen enerji miktarları tabloda verilmiştir.
http://www.ispartalilardernegi.org/sanayi.asp
Mahmut bey konu ile ilgili bu kaynağı buldum.Bu santral ıspartada yapılacak 4 santral olacakmış.

Sizin kaygınızın, korunmaya değer yerlerin ve yok olmaması olduğunu anlıyorum,ama siyasilerin ve sanayicilerin bu konuda duyarlı olmadığını hepimiz biliyoruz.
İnternette bulduğum bir iki form sitesinde de yöre halkının konuya çok duyarlı olmadığı gördüm.
Silivri'de yapılacak tehlikeli atık tesisi için ÇED raporunun olumsuz geleceğini anlayan ve halkın tepkisinden çekinen siyasiler geri adım attılar.
Sözünü ettiğiniz yerler için ciddi bir kampanya yapılmalı ve en başta orada yaşayan halk bilinçlendirilmeli.
Yoksa taşa, toprağa, havaya para gözü ile bakanlar köprülü kanyona acımayacaklardır.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön