View Single Post
Eski 13-03-2007, 19:10   #28
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Alıntı:
Meriç Nehri’nden su getirme planı
12 Mart 2007


Hürriyet
Hasan AY

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da gelecekte su sıkıntısı yaşanmaması için rotayı Bulgaristan’a çevirerek, Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde düşünülen çalışmayı gündeme getirdi.

Türk ve Bulgar hükümetinin Meriç Nehri’nin taşkınlarını önlemek amacıyla bir çalışma yaptığını söyleyen Topbaş, "Nehir üzerine baraj yapılacak. Buradan boru hattıyla Istırancalar’daki barajlarımıza bağlantı yaparak yeni bir su rezervi oluşturabiliriz. Fikir aşamasında, uygulanabilirliğini araştırıyoruz" dedi. Konuyu Başbakan’a açtığını söyleyen Topbaş, "Şu an su problemi yok, ama geleceği de düşünmek zorundayız" diye konuştu. Şu anda İstanbul’daki barajların yüzde 53,91’i dolu.

Bir yıl önce ise;

Alıntı:
Yalçın BAYER
hürriyet /15/mart/2006

Meriç neden taşsın
Edirne yılda üç kez sular altında kalıyor, biz ise bir çözüm üretemiyoruz.
İşte ayakları yere basan projeler:
Ama önce dün bizi telefonla arayan inşaat mühendisi ve eski siyasetçi Yalçın Koçak, Edirne’deki su baskınlarını TV’lerde görünce,isyan ettiğini söylüyor.

"Şu Meriç, son 30-40 yıldır taşar; binlerce dönüm arazi sular altında kalır. Tarihi eserlerimiz perişan olur; milyonlarca dolar zarar meydana gelir. Yazları ise sığlaşan yatakta su kalmaz; bu kez çeltik alanlarını sulamak için Bulgaristan’dan para ile su alırız."

Peki çözüm!

MERİÇ’İN KUM-ÇAKILI

Koçak ilginç bir öneride bulunuyor:

"Dere yataklarını ıslah etmek, tarım alanlarını sulamak devletin başlıca görevlerinden biri değil midir? Meriç’in yatağı yıllardır temizlenmiyor. Bu, fotoğrafın bütününü gören bir beynin işidir. 150 kilometreyi bulan Meriç’in yatağında ’granülometri’ malzeme diye bilinen harika sayılabilecek kum ve çakıl bulunmaktadır. Suyu görenler, suyun altını görmezlerse sel de olur, taşkın da...

İstanbul’da depreme dayanıklı konut üretebilmek için bu malzemeye şiddetle ihtiyaç vardır. Bu malzeme ’dere kumu’ olduğundan kaliteli beton dökümünde en gerekli malzemedir. Deprem yönetmeliğine de uygundur. Devletin bir görevi de, sağlam inşaat yaptırmaktır.

İSTANBUL-EDİRNE SU YOLU NEDEN OLMASIN

Bilir misiniz, Meriç Nehri’nin Edirne Köprübaşı kesiminde kurulu eski bir iskele vardır. Geçmişte yandan çarklı teknelerin, İstanbul’dan Çanakkale Boğazı’nı geçip Saroz’dan Meriç’e girip Edirne’ye gidip geldikleri bilinir.

Vurgulamak istediğim; Meriç’in yatağı temizlenip bu malzemenin İstanbul’a taşınmasıdır. Dağdan, ormandan, tarladan kum-çakıl çıkarılarak İstanbul’un ekolojisi perişan ediliyor, biz ise seyrediyoruz. Bunu değerlendirmek zor bir iş değildir; yeter ki bir proje geliştirilsin."

Peki bu projenin kaynağı nereden sağlanabilir?



Milyonlarca yıllık meriç nehri neden 30-40 yıldır taşıyor?

Milyonlarca yıldır oluşmuş kum ve çakılın, kurumamış bir nehirden çıkarılması nasıl bir sonuç doğurur?

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön