Konu: Japon Eriği
View Single Post
Eski 31-07-2011, 15:16   #162
escobar
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-07-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nisan_25 Mesajı Göster
merhabalar. bende samsun ayvacık ilçesinde japon eriği yetiştiriciliği yapmak istiyorum.acaba hangi çeşitleri önerirsiniz halk arasında 9 numara die adlandırılan erik çeşidini düşünüyorum.tozlayıcıları ve yetiştiriciliği ile ilgili bilgi verir misiniz?
Sn. Nisan 25,
9 numara Black diamond'dır. Japon eriklerinin isim patentlerini bir şirket almış olduğu için, diğer üretici ve satıcılar arasında numara ile anılırlar. 9 numaranın tozlayıcıları Black Amber ve Santa Rosa'dır.
Japon eriği yetiştiriciliği biraz özen ve emek ister. Her şeyden önce, japon erikleri kendine kısırdır, yani tozlanması gerekir. Tozlama için yalnızca yanlarına tozlayıcı çeşitleri dikmenin yetmediğini kendi bahçemde görmüştüm. En iyisi çiçeklenme döneminde bahçede arı bulundurmaktır. Yaklaşık 4-5 dönüme 1-2 kovan bulundurmak en ideali.
Biraz da sabır istiyor. İlk 2-3 yıl verim oldukça az oluyor. Çünkü erik ağaçları öncelikle kök ve gövde gelişimini tamamlayıp sonra verime yatmaya başlıyor. Önceki yazışmalarda bodur ağaçların ömrü ile yorumlar görmüştüm. Şunu belirtmek isterim ki: Ovada ve yaylada bu ağaçlar farklılık göstermektedir. Ovada, kısa zamanda verime yatıyor ama ömrü de ona göre 15 yıl civarında oluyor. Yaylada biraz daha geç verime yatıp (tabii erkencilik vasfını da kaybedip) ömrü 20 yıl civarında olabiliyor.
Japon eriklerinde zamanında ve doğru budama ve gübreleme hayati önem taşıyor. 9 numara, bence bu eriklerde tadının çok güzel, çekirdeğinin küçük ve veriminin daha fazla olması, ayrıca da (nispeten) daha geçci olduğu için don ve dolu riski daha az olması nedenlerinden güzel seçim.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bahsettiğiniz bölge itibariyle Akdeniz bölgesinin daha erken hasadı fiyat konusunda sıkıntı yaratabilir. Ayrıca bölgenize uygun mudur, araştırmak gerek.
Umarım yararlı olur.

escobar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön