Konu: fittonia
View Single Post
Eski 28-07-2011, 14:11   #6
aerte
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-07-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi narhanımcık Mesajı Göster
Evet, ben de birkaç gün önce bir fittonia aldım ve bakımı konusunu araştırdığımda "Gölge yerlerde yetiştirilir. Bitki kesinlikle güneş gören yerlerde bulundurulmalıdır." gibi bir cümleyle karşılaştım, pek bir şey ifade etmedi bana. Mine Pakkaner hanımın "aydınlık ama güneşsiz bir yere koyun" ifadesi daha açık fakat http://www.bitkibakimi.com/cicek/249...-bilgiler.aspx adresindeki bilgiler tam tersini söylüyor.

Bitkiyi alırken satış görevlisi de gölgeyi sevdiğini söylemişti ama gölge bir yerde kısa süre kalınca yapraklarını yukarı dikiverdi, yukarıda verdiğim linkteki "güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur" bilgisine dayanarak yandan güneş alabileceği bir yere koydum ama yapraklar hâlâ biraz güneş için mevlâya açılmış eller gibi duruyor

Bir de sorum olacak, fittonialar da krotonlar gibi güneş gördükçe kızarıyor mu yoksa kırmızı ve yeşil olarak değişik çeşitleri mi var?
Ben de aydınlık ama güneş görmeyen bir yere koydum, gölge sayılmaz aslında şu anda herhangi bir dökülme veya renk solması ile karşılaşmadım.

"Yapraklar güneşi gören yere doğru eğilir" gibi birşey okumuştum ama uzun vade de olduğunu düşünüyordum. Denemelerimde sabahtan akşama kadar yapraklar güneşe doğru eğiliyorlar.

İlginç bir bitki

Bu arada ben bonzaimi yaşatmak için bonzai besini diye bir sıvı aldım. Suyla karıştırıp bonzai ye veriyordum. Daha sonra o besini fitonia'nında hakkettiğine inandım ve ona da vermeye başladım. Göz yanılması değilse gerçekten işe yarıyor tavsiye ederim

aerte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön