Sn Gelibolu
Kavak ve ceviz kazık köklü ağaçlardır. Çınar ise hem yatayda hem de düşey de eşit büyüme gösterir. Bitkiler açısından konuya yaklaşacak olursak - şu bir kuraldır ki : asla mimari br yapının 3 m'den yakınına - ağaç dikmemelisiniz.
Havuz açısından konuya yaklaşacak olursak :Yaşlı, etrafa salkım saçak kök salan ağaç kökleri, sağlam yapılmış ve içi su dolu bir havuz betonarmesini asla delmez. Ama içi boş olan havuzun perde duvarına basınç yaparak çatlatabilir. Bunun için de elbette köklerin kaçış yapacak başka yerinin kalmaması durumunda olur.Bir ağacın dört tarafı betonarme yapı ile kuşatılmış olup bir de bu yapılara 3 m'den daha yakında dikim yapıldıysa kesin sorun çıkacaktır. Ama 5 yıl- ama 10 yıl. Sadece bir taraftan mimari yapı varsa kökler diğer yönlere doğru yayılma ve kaçış göstereceklerdir. Dolayısıyla ağacın kök büyüme dengesi ve yönü değişecektir.
Sorun çıkma ihtimaline karşı şöyle bir önlem alabilirsiniz. Asgari 1 m. derinlikte olacak şekilde mimari yapının perdesinden (havuzun diyelim) 1 veya 1.5 m. geride ilave bir perde beton dökümü havuz perdesine kökün ulaşmasını engeller. Tabii bu ilave çalışmayı havuzdan yaklaşık 2 m. uzakta bulunan mevcut ağaçların ya da yeni dikilecek ağaçalerın sorun çıkarmaması için yapmak gerekir.
Ağaç kökü şayet beton perdeye zarar verdiyse ve havuzun konumu gereği havuz dışına bohçalama tarzı membran yapıldıysa ağaç köklerinin bunu da etkilemesi söz konusudur. Ancak havuz çanağı içi izolasyonu soruyorsanız , havuzun içi su dolu oldukça hiç bir şey olmaz. Çünkü kök basıncını içi dolu olan havuzdaki su basıncı dengeler.
Özetle :
1*tek başına ağacın kök yapısı
2*havuz ile ağaç arası mesafe
3*havuzun dolu-boş oluşu
4*ağacın yaşlı ve yayılıcı köklere sahip olması
5*izolayonun havuz çanağında mı yoksa perde dışında mı oluşu
6*ağacın dört yandan mimari yapı ve sert zeminle kuşatılıp kuşatılmaması (köklerin kaçış yapabileceği yerlerin olup olmaması)
sizin sorunuzun cevabını vermek için birlikte hesap edilmesi gereken hususlardır.
Peki siz planlama açısından ne yapabilirsiniz?
a- Bahçede ağaçlar vardır ve sonradan havuz yaptırmaya başlamışsınızdır.
b- Bahçede havuz vardır, bu ağaçları dikmeyi düşünüyorsunuzdur.
c- Bahçede havuz inşaatı ve ağaç dikimi aynı dönemde yapılacaktır.
(a) maddesi için havuz yapılırken palmiye gibi yüzeysel köklü ağaçların 1.5 m. yakınına yaklaşabilecekken ceviz-çınar gibi ağaçlarda 3 m mesafe bırakarak havuz yapmanız gerekir. Ama şartlar kısıtlıyorsa araya ek perde beton yaparak 1.5-2 m. yaklaştırabilirsiniz.
(b-c) maddeleri için bu ağaçları 3 m yakına da olsa dikmekten vazgeçin derim.
|