Gültar hanım,
yılın her mevsiminde, 2 ay aralıklarla maydanoz ekiyorum. Mevsim pek farketmiyor. Bahar va yaz aylarında ekilen tohumlar hava sıcaklığı uygun olduğu için, çok daha çabuk çimleniyor. Sonbahar ve kışın ekilen tohumlar ise biraz daha geç çıkıyor.
Ben'de, daha önce bahçeye ekiyordum ama karıncalardan ziyade, kedilerin maydanoz tohumlarının ekili olduğu, kabarmış toprağı sık sık eşemeleri ile çok karşılaşınca, küçük leğen ya'da saksılara ekmeye başladım. Böylece, maydanozlar çimlenip biraz büyüyünceye kadar, kedilerin erişemeyeceği yerlere kaldırıyorum.
(Kediler özellikle bu yeni tohum ekili alanı, işlenmiş olduğundan olsa gerek, orada oynamaya ve yatmaya bayılıyorlar. Sanırım onlar için, bir nevi kum görevi görüyor olmalı).
Birde, bahçeye ektiğim alanda maydanozlar ile beraber diğer otlarda sık sık çıktığından, leğen ya'da saksıda yetiştirmeyi tercih ediyorum. Bahçeden aldığım toprağı, elek ile güzelce eliyorum. Böylece yabancı otların kökleri ve tohumlarını büyük oranda temizlenmiş oluyor ve sadece 3-4 tane yabancı ot çıkıyor. Onları'da, biraz büyüyüp belli olduklarında, söküp atıyorum. Yalnızca maydanozlar kalıyor.
Daha önce bahçeye ekerken, hiç karıncaların tohumları taşıma sorunu ile karşılaşmamıştım. Bu konuda bir şey diyemem ama maydanoz ektiğiniz alanın etrafını, toz kükürt ile çevrelerseniz belki işe yarayabilir. Kükürt, bir çok böceğin geçişine engel oluyor.
Yine, sonbahar ve kış mevsimini, karıncalar olmayacağı için tercih edebilirsiniz.
Ayrıca, eğer suni gübre kullanmayacaksanız, mutlaka yanmış hayvan gübresini şerbet haline getirip, bu gübreli şerbet ile sularsanız çok güzel maydanozlar yetiştirebilirsiniz. Ben yanmış koyun gübresi almıştım. Onu şerbet haline getirip, sulama yapıyorum.
Düzenleyen ayazkentli : 21-07-2011 saat 13:35
Neden: Harf fazlalığı.
|